Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Τι γίνεται με τα πυρηνικά στη βάση του Αραξου;

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από τη βάση του Αραξου
Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από τη βάση του Αραξου
Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τη βάση του Αραξου, τα αποθηκευμένα εκεί πυρηνικά όπλα και τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Ορέστης Κολοζώφ.

Στο κείμενο της Ερώτησης υπογραμμίζουν: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο τα τελευταία 10 χρόνια έξι εργαζόμενοι στην πυρηνική βάση ου Αραξου έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο. Τα αποθηκευμένα πυρηνικά στη βάση του Αραξου θεωρούνται η κύρια αιτία των αυξημένων κρουσμάτων λευχαιμίας που εμφανίζει η ευρύτερη περιοχή.

Το γεγονός έχει προκαλέσει δικαιολογημένα έντονες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία, το δε ΔΣ του Συλλόγου των εργαζομένων στη βάση του Αραξου προχωρεί σε αγωγές κατά παντός υπευθύνου για διαφαινόμενες επιπτώσεις σε βάρος της υγείας τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν πρόσφατα και το φως της δημοσιότητας, από την πλευρά των Αμερικανών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο καθολικής αναβάθμισης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού της πυρηνικής βάσης. Αντικαθιστούν και εκσυγχρονίζουν όχι μόνο τα πυρηνικά οπλικά συστήματα, αλλά και το τεχνικό - επιστημονικό προσωπικό, έτσι πρόσφατα έφεραν νέο άκρως εξειδικευμένο προσωπικό στα νέα πυρηνικά οπλικά συστήματα. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο την άποψη του φιλειρηνικού κινήματος ότι η βάση του Αραξου εντάσσεται στο περιφερειακό πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ και γι' αυτό αναβαθμίζεται.

Ερωτάται ο κ. υπουργός για τα παραπάνω και τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων στη βάση, αλλά και ευρύτερα των κατοίκων της περιοχής;

Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να απαλλάξει τον ελληνικό λαό από τον εφιάλτη ενός ραδιενεργού - πυρηνικού ολέθρου, κλείνοντας τη βάση του Αραξου και παίρνοντας μέτρα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τη ραδιενεργό μόλυνση;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ