Κυριακή 5 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Βαθιά αντιδραστικές οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ανακοίνωση με αφορμή το πολυνομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη που υπερψηφίστηκε επί της αρχής από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Οι ρυθμίσεις που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο με την επωνυμία «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής» στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι ταξικές, αντιδραστικές και προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», η οποία καλεί τους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να κλιμακώσουν την πάλη τους με το λαϊκό κίνημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων», έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., μαζί με την τρόικα, προωθούν με το νέο πολυνομοσχέδιο για τη λεγόμενη "δίκαιη δίκη", μια μεγάλη δέσμη αντιδραστικών, ταξικών αλλαγών και στο χώρο της Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της σαρωτικής "εφ' όλης της ύλης" επίθεσής τους στο λαό, για να σωθούν και να αυξηθούν τα κέρδη της εγχώριας και ξένης ολιγαρχίας.

Οι αλλαγές, που αφορούν όλες τις δικαιοδοσίες (πολιτική, ποινική, διοικητική), συνεχίζουν και βαθαίνουν τη σειρά αντιδραστικών αλλαγών που ψηφίστηκαν με τους πρόσφατους νόμους 3898/10, 3994/11, 3904/11, 3900/10. Δεν προωθούνται για να λύσουν τα τεράστια προβλήματα των καθυστερήσεων στον προσδιορισμό και την εκδίκαση των υποθέσεων προς όφελος του λαού και της πλειοψηφίας των δικηγόρων και λοιπών εργαζομένων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Αντίθετα, στόχο έχουν να κάνουν τη Δικαιοσύνη:

-- Πιο γρήγορη και αποτελεσματική για το μεγάλο κεφάλαιο, τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

-- Πιο φτηνή για το κράτος.

-- Πανάκριβη, ακόμη περισσότερο εχθρική για το λαό.

Πολιτική, ποινική και διοικητική δίκη

Χαρακτηριστικές είναι ορισμένες από τις προωθούμενες αλλαγές:

α) Στην πολιτική δίκη, επιβολή τόκου επιδικίας (!) στον οφειλέτη που αμφισβητεί δικαστικά το χρέος του (ουσιαστικά πρόκειται για ακόμη ένα δώρο στις τράπεζες), ακριβά παράβολα για την άσκηση ενδίκων μέσων, μεταφορά μεγάλου αριθμού υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και την υποδομή, ταχύτερη ίδρυση σωματείων (για τη διευκόλυνση ίδρυσης εργοδοτικών επιχειρησιακών σωματείων, που θα υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις για το πετσόκομμα των μισθών) με αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα.

β) Στην ποινική δίκη, μετατροπή σε πλημμελήματα - άρα παραγραφή για αρκετά από αυτά - σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων, όπως δωροδοκία βουλευτή, δικαστή κλπ., μετατροπή σε πταίσματα πλημμελημάτων των εργοδοτών που παραβιάζουν ωράρια, όρους υγιεινής και ασφάλειας κλπ., ίδρυση μονομελών εφετείων κακουργημάτων (!), παραπέρα συρρίκνωση δικαιωμάτων του κατηγορούμενου - φυλακισμένου με κατάργηση της παρουσίας του στα συμβούλια, αύξηση των ορίων του ελάχιστου της ποινής για την άσκηση έφεσης, κατάργηση της προκαταρκτικής εξέτασης στα πλημμελήματα, συστηματική εφαρμογή του Αυτοφώρου ακόμη και για τα πταίσματα, επιβολή παραβόλου 100 ευρώ και στις εγκλήσεις, καθώς και άλλα χαράτσια.

γ) Στη διοικητική δίκη, διαδικασίες εξπρές στο ΣτΕ για τη διευκόλυνση των "στρατηγικών επενδύσεων" του μεγάλου κεφαλαίου, ασφυκτικός έλεγχος της νομολογίας με την επικράτηση του θεσμού της πιλοτικής "πρότυπης" δίκης στο ΣτΕ και την επέκταση και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μεταφορά ύλης στα μονομελή δικαστήρια, εκδίκαση μεγαλύτερου αριθμού υποθέσεων σε συμβούλια, νέα παράβολα - χαράτσια και μέτρα για τον εκβιαστικό εξοβελισμό υποθέσεων.

Οι ρυθμίσεις αυτές συνοδεύονται με χειροτέρευση των όρων εργασίας όλων των εργαζομένων στα δικαστήρια (παράταση ωραρίου των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων) και με σωρεία διατάξεων που βάζουν στη «μέγκενη» τους δικαστές (εκφοβιστικές μεταθέσεις και μειώσεις μισθών - δικαιωμάτων, προαγωγές κ.ά.), που θα συμβάλουν σε μεγαλύτερες δυνατότητες άμεσης χειραγώγησής τους από τα μεγάλα συμφέροντα και τις κυβερνήσεις τους. Και όλα αυτά, ενώ τα δικαστήρια καλούνται να εφαρμόσουν νόμους που γίνονται συνεχώς πιο αντεργατικοί και αντιλαϊκοί.

Εξυπηρετούν ταξικούς σκοπούς

Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη, εξυπηρετούν τους ίδιους ταξικούς σκοπούς, με εκείνες για την απελευθέρωση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των νομικών υπηρεσιών και επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές).

Οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση που έχουν περάσει μέχρι τώρα (κατάργηση των τοπικών ορίων στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, κατάργηση των κατώτερων αμοιβών, δημιουργία υποκαταστημάτων και διατοπικών εταιρειών («εταιρείες - χταπόδια») από τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, δυνατότητα διαφήμισης), όπως και αυτές που έρχονται (κεφαλαιουχικές πολυεπαγγελματικές εταιρείες) θα ολοκληρώσουν την επικράτηση του μοντέλου των μεγαλοδικηγορικών, ακόμη και κεφαλαιουχικών εταιρειών πανελλαδικής εμβέλειας, που θα αναλάβουν τα φιλέτα της δικηγορικής ύλης, θα απασχολούν στρατιές δικηγόρων, κατά κανόνα κακοπληρωμένων και χωρίς δικαιώματα, θα διαθέτουν τεράστια μέσα δικαίωσης και επιβολής των συμφερόντων των καπιταλιστών πελατών τους.

Ολα τα παραπάνω συνδέονται με τη νέα σφαγή των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, κάτω από τον εκβιασμό κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου για τη νέα δανειακή σύμβαση (κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, νέες περικοπές μισθών, κατάργηση 13ου - 14ου μισθού, μείωση εργοδοτικών εισφορών, γενίκευση της ευέλικτης εργασίας, μείωση επικουρικών συντάξεων, απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, νέα φοροεπιδρομή και φορολογικά χαράτσια, δραστικές περικοπές σε φαρμακευτικές και κοινωνικές δαπάνες, ξεπούλημα κρατικών επιχειρήσεων). Στο τέλος, δεν θα μείνει κανένα εργατικό - λαϊκό δικαίωμα που θα μπορεί να ασκηθεί και μέσω της δικαστικής οδού. Ακόμη κι αν κάτι παραμείνει, θα είναι τόσο ακριβή η προσφυγή στα δικαστήρια, που θα καταλήγει δώρο - άδωρο.

Οι σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη και στο δικηγορικό επάγγελμα, οι καταστροφικές συνέπειες όλων αυτών των μέτρων για τους μισθωτούς (ιδιαίτερα τους νέους), έμμισθους και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, η κατάσταση στα ασφαλιστικά μας ταμεία και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, η προετοιμαζόμενη νέα φοροεπιδρομή με την επιβολή των αντικειμενικών κριτηρίων,

-- Δεν μπορούν να αφήνουν κανένα αδιάφορο και έξω από τους λαϊκούς αγώνες!

-- Τώρα πρέπει να ξεσηκωθούμε μαζί με το λαό!

-- Να φτιάξουμε ένα τέτοιο κίνημα που θα οδηγήσει στην πτώχευση αυτούς που μας έφεραν μέχρι εδώ - την πλουτοκρατία και τους εντολοδόχους πολιτικούς της

Ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες, κυρίαρχες συνδικαλιστικές ηγεσίες που εξακολουθούν να καλλιεργούν αυταπάτες, να αναλώνονται σε κοινωνικούς διαλόγους - απάτη και συντεχνιακές αντιπαραθέσεις (π.χ. μεταξύ δικηγόρων και συμβολαιογράφων).

Να κλιμακώσουμε την πάλη μας μαζί με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους εργατοϋπάλληλους, τους άλλους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, τη ριζοσπαστική νεολαία, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, σε ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης και ανατροπής.

Ολοι στον αγώνα! Κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου! Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους!

  • Γενικές συνελεύσεις σε όλους του δικηγορικούς συλλόγους
  • Ολοι στη γενική συνέλευση του ΔΣΑ 9 ή 14 (επαναληπτική) Φλεβάρη 2012
  • Να πάρουν αποφάσεις οι δικηγορικοί σύλλογοι για συμμετοχή στην πρώτη πανεργατική απεργία που θα εξαγγελθεί μέσα στο Φλεβάρη».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ