Κυριακή 5 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προεκλογική περίοδος με κινητοποιήσεις και ... αντιαμερικανισμό

Σε ντοκιμαντέρ του ρωσικού κεντρικού τηλεοπτικού καναλιού, που προβλήθηκε στις 2 Φλεβάρη, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κι υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές της 4ης Μάρτη, αναφέρθηκε στο ζήτημα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως το σύστημα αυτό «σκοπεύει να εξουδετερώσει το πυραυλικό-πυρηνικό δυναμικό της Ρωσίας». Οπως σημείωσε ο Πούτιν, «σήμερα δεν υπάρχουν απειλές ούτε από το Ιράν, ούτε από τη Βόρεια Κορέα», συμπερασματικά, εκτίμησε πως το αμερικάνο-νατοϊκό σχέδιο έχει στόχο να ελέγξει τη ρωσική επικράτεια έως τα Ουράλια και στοχεύει τις πυρηνικές βάσεις της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρωθυπουργός υπενθύμισε, πως οι ΗΠΑ παραμένουν η μοναδική χώρα που το 1945 χρησιμοποίησε το πυρηνικό όπλο κατά της Ιαπωνίας, μιας χώρας που δεν είχε πυρηνικά όπλα.

Είναι η δεύτερη επίθεση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που δημόσια εξαπολύει ο Β. Πούτιν κατά των ΗΠΑ, κι ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προεκλογική εκστρατεία. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συνάντησής του με τους φοιτητές της πόλης Τομσκ δήλωσε πως οι ΗΠΑ «επιδιώκουν να ελέγχουν τα πάντα» και πως «αυτό σχετίζεται με το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Μερικές φορές έχω την εντύπωση πως οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται συμμάχους, αλλά υποτελείς... Δεν είναι έτοιμες να συνεργαστούν σε ισότιμη βάση ούτε με την Ευρώπη, ούτε με μας. Ομως ισότιμη συνεργασία σημαίνει να ορίσουμε από κοινού το βαθμό των απειλών, να αναπτύξουμε από κοινού το σύστημα διαχείρισης αυτού του συστήματος. Αυτοί όμως κατηγορηματικά αρνιούνται να κάνουν κάτι τέτοιο».

Η νέα επίθεση Πούτιν έγινε τις παραμονές της συγκέντρωσης που ετοίμαζαν στη Μόσχα για τις 4 Φλεβάρη οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ενάντια στην εκλογική νοθεία. Αντι-διαδήλωση ετοιμάζαν οι κυβερνητικές δυνάμεις, που κατηγορούν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ρωσίας κι οργάνωσης «πορτοκαλί επανάστασης». Φυσικά αυτός ο αντιαμερικανισμός δε σημαίνει ουσιαστική αντιπαράθεση στον ιμπεριαλισμό από φιλολαϊκή αφετηρία, είναι έκφραση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στον οποίο συμμετέχει ενεργά η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, και αποσκοπεί μόνο να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους μπροστά στις επερχόμενες εκλογές.

Και ανάδειξη του εθνικού ζητήματος

Επίσης, ο Βλ. Πούτιν, τον τελευταίο καιρό αναδεικνύει για προφανείς λόγους το λεγόμενο «εθνικό ζήτημα» της Ρωσίας. Η παρέμβαση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού ο καπιταλισμός έφερε στη χώρα την ανάπτυξη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, μαζί με τα εκατομμύρια των μεταναστών, κυρίως από το ρωσικό Καύκασο και την Kεντρική Ασία, που φτάνουν στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας σε αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας. Το λεγόμενο «εθνικό ζήτημα» είναι ένα από τα κυριότερα της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Β. Πούτιν υποστηρίζει πως η Ρωσία παραμένει ένα πολυεθνικό κράτος, που κινδυνεύει από τις εθνικιστικές τάσεις που αναπτύσσονται. Οπως σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα»: «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι απόπειρες για ένα ρωσικό εθνικισμό σε ένα πολυεθνικό κράτος, έρχονται σε αντίθεση με τη μακρά ιστορία μας... Προβοκάτορες κάθε είδους και αντίπαλοί μας προσπαθούν να εξαλείψουν αυτήν την πολυεθνική βάση με επιχειρήματα εντελώς ψευδή όπως το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Ρώσων και η "καθαρότητα της φυλής"».

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Β. Πούτιν υπόσχεται αυστηρότερους κανονισμούς για τη μετανάστευση, με την επιβολή, από το 2013, εξετάσεων στους μετανάστες, στη ρωσική γλώσσα και το ρωσικό πολιτισμό, προκειμένου αυτοί να μπορούν να αποκτήσουν ή να παρατείνουν μια άδεια παραμονής.

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να ιδρυθεί ομοσπονδιακή δομή, αρμόδια για την εθνική πολιτική στη Ρωσία, που θα έχει βασικά γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι κάποιες σχετικές αρμοδιότητες. Ακόμη, θεωρεί απαράδεκτη την ίδρυση στη Ρωσία περιφερειακών κι εθνικών κομμάτων, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποσχιστικές κινήσεις των αυτόνομων εθνικών δημοκρατιών, που είναι ενταγμένες στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ωστόσο, από την παρέμβαση Πούτιν διαφεύγουν οι οικονομικές και κοινωνικές αιτίες της γέννησης του ρατσισμού, των μεταναστευτικών ρευμάτων, αλλά και των αποσχιστικών κινημάτων, που βρίσκονται στην ίδια τη φύση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ