Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Παρασκηνιακά παζάρια για «κούρεμα» και νέο δάνειο

Το Γιούρογκρουπ θα συνεδριάσει όταν υπάρξει συμφωνία στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε επίσημα χτες

Τα παζάρια για το «κούρεμα» αγγίζουν τώρα και τα ομόλογα της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας ότι η βαθιά κρίση φέρνει τους διαχειριστές της μπροστά σε ολοένα και μεγαλύτερα αδιέξοδα
Τα παζάρια για το «κούρεμα» αγγίζουν τώρα και τα ομόλογα της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας ότι η βαθιά κρίση φέρνει τους διαχειριστές της μπροστά σε ολοένα και μεγαλύτερα αδιέξοδα
Το Γιούρογκρουπ δε θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά ίσως αργότερα μέσα στη βδομάδα, δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας τα παρατεταμένα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια για το PSI και τη νέα δανειακή συνθήκη που χρεοκοπεί τον ελληνικό λαό. Ομοίως, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν, είπε ότι το Γιούρογκρουπ θα συνεδριάσει - ενδεχόμενα και με τηλεδιάσκεψη - «όταν θα υπάρξει συνολική συμφωνία» στην Αθήνα.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. για το PSI) είναι εξαιρετικά περίπλοκες». Αναπαράγοντας το ιδεολόγημα ότι ο λαός φταίει για την κρίση και τα μέτρα, πρόσθεσε προκλητικά ότι «η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της για πολλά χρόνια, πριν από την κρίση» και ότι «η διόρθωση αυτού είναι, χωρίς αμφιβολία, μια οδυνηρή διαδικασία για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους, δημοσιεύματα παρουσίαζαν χτες το ΔΝΤ να ασκεί πίεση στη Γερμανία, προκειμένου να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το νέο δάνειο στην Ελλάδα πρέπει να υπερβεί τα 130 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ανταπάντησε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στην «Wall Street Journal», επιβεβαιώνοντας ότι μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος είχε πει την Πέμπτη ότι «πρέπει να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» καθώς και ότι «συζητείται η πιθανή αύξηση του νέου δανείου πάνω από τα 130 δισ. ευρώ».

Να σημειωθεί ότι η ευρωτράπεζα έχει στην κατοχή της ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία αγόρασε με έκπτωση 20%-25%, δηλαδή δαπάνησε περί τα 38 δισ. ευρώ. Αυτά τα ομόλογα τα αγόρασε κυρίως το 2010 (όταν οι τιμές ήταν αρκετά υψηλότερες), στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της στη δευτερογενή αγορά. Αυτό που συζητείται στο παρασκήνιο είναι η επαναγορά από την Ελλάδα (απευθείας ή μέσω του EFSF) των ομολόγων αυτών στην τιμή κτήσης, ώστε το δημόσιο χρέος να μειωθεί περαιτέρω κατά 12 δισ. ευρώ τουλάχιστον και η ΕΚΤ να μη γράψει ζημίες.

Τέλος, ελληνική χρεοκοπία και πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη, βλέπει ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σύμφωνα με όσα είπε την Πέμπτη στο Φόρουμ «Ρωσία 2012».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ