Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
Αγωνιστικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Οι εκπαιδευτικοί απεργούν στις 22 Φλεβάρη, οι υπάλληλοι στις 5 και 6 Μάρτη, συνεχείς και οι κινητοποιήσεις των μαθητών, ενώ ο διοικητής του επιχειρεί να περιορίσει τις αντιδράσεις

Από κινητοποίηση των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ
Από κινητοποίηση των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ
Σε νέα 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Μάρτη προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, απαιτώντας τη διατήρηση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα του, αλλά και την πραγματική λειτουργική και κοινωνική του αναβάθμιση. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι στις σχολές μαθητείας, αντιδρούν στο σχέδιο της KPMG, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί τον τεμαχισμό του Οργανισμού σε ανώνυμες εταιρίες και στην παραπέρα υποβάθμιση του κοινωνικού του ρόλου. Οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 22 Φλεβάρη.

Ολη τη βδομάδα οι μαθητές των σχολών μαθητείας πραγματοποίησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ετσι σε 14 σχολές από 10 πόλεις της χώρας εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τις προωθούμενες αλλαγές με καταλήψεις των σχολών τους, αλλά και συγκεντρώσεις και πορείες.

Χτες το προεδρείο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της ΝΔ και του ΚΚΕ, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Στη συνάντηση που έγινε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και η σθεναρή τους στάση έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΟΑΕΔ. Με ανοιχτή επιστολή προς όλους τους υπαλλήλους του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Τηλέμαχος Παλαιολόγος επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις, με ισχυρισμούς ότι «τα περί ιδιωτικοποίησης είναι άνευ αντικειμένου». Προβάλλει δε το επιχείρημα ότι «ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας παραμένει από την ίδια τη φύση των δραστηριοτήτων του ανεξάρτητα από το νομικό σχήμα που χρησιμοποιείται»! Είναι βέβαια απορίας άξιον αφού το νομικό σχήμα δεν έχει καμιά σημασία, γιατί τότε, και παρά την αντίδραση των εργαζομένων, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία τριών θυγατρικών υπό τη μορφή Ανώνυμων Εταιριών;

Επιπλέον υπόσχεται ότι «για τους υπαλλήλους που υπηρετούν δεν πρόκειται ν' ανατραπεί η εργασιακή τους σχέση». Παράλληλα ο διοικητής του ΟΑΕΔ εμμένει στην ανάγκη «ο ΟΑΕΔ να αλλάξει μορφή», που όμως θα «υπηρετεί την ευελιξία και την ανταγωνιστικότητα». Μάλιστα, ο ίδιος δεν παραλείπει - στη γνωστή λογική του καρότου και του μαστιγίου - να κινδυνολογήσει, υποστηρίζοντας ότι αν ο Οργανισμός δεν αλλάξει, τότε κινδυνεύει «να χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του έργου, το οποίο θα καλύψουν ιδιωτικών συμφερόντων εταιρίες». Από τις ίδιες αυτές εταιρίες δηλαδή, για τις οποίες η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να ενισχύσει την ασύδοτη δράση τους και την εκμεταλλευτική τους «επιχειρηματικότητα» σε βάρος των ανέργων.

Σχολιάζοντας την «ανοιχτή επιστολή» του διοικητή του ΟΑΕΔ, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γιάννης Λασκαρίδης υπογραμμίζει ότι πρόκειται «για λόγια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το νέο σχήμα δεν κατοχυρώνει ούτε το δημόσιο, ούτε τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΑΕΔ. Τι δημόσιο θα 'χουμε με τις τρεις ανώνυμες εταιρίες; Δε θα ισχύει ούτε το δημόσιο λογιστικό, ούτε ο νόμος για τις προσλήψεις. Τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, όταν σταματήσει το Γ` ΚΠΣ; Είναι γνωστή η ιστορία του ΕΛΚΕΠΑ - θυμίζει ο συνδικαλιστής - που από ΝΠΙΔ μέσα σε μια νύχτα έκλεισε. Αποστολή του ΟΑΕΔ δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η εξασφάλιση δωρεάν υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για τους ανέργους».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org