Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απειλές και φοβέρες στα χρεοκοπημένα νοικοκυριά

Προκλητικός εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος, εκβιάζοντας το λαό να αποδεχτεί τα χειρότερα που του ετοιμάζουν

Στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, οι εργαζόμενοι καλούνται να απαντήσουν με ένταση των ενιαίων ταξικών αγώνων
Στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, οι εργαζόμενοι καλούνται να απαντήσουν με ένταση των ενιαίων ταξικών αγώνων
Στο γνώριμο για την κυβέρνηση και την τρόικα ύφος της τρομοκράτησης και του εκβιασμού του λαού, με το ψευτοδίλημμα «νέο μνημόνιο ή χρεοκοπία», κινήθηκε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Ερώτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση. Κατά τον υπουργό, «ήρθε η ώρα της αλήθειας» και ότι «είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η πολιτική, αλλά η μη εφαρμογή της θα είναι πολύ πιο δυσάρεστη». Οταν βρισκόμαστε, συνέχισε τρομολαγνικά, προ του δραματικού διλήμματος να σταθμίσουμε το δυσάρεστο με το πιο δυσάρεστο, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις «δύσκολες, ιστορικές, εθνικές, υπεύθυνες».

Επί της ουσίας, ο Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε να πείσει το λαό να γονατίσει μπροστά στα νέα μέτρα, προβάλλοντας σαν μονόδρομο το δρόμο της πλουτοκρατίας, που αντικειμενικά οδηγεί στην πτώχευση της λαϊκής οικογένειας. Ο ίδιος είπε ότι σε αυτά τα διλήμματα θα κληθούν να απαντήσουν και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και σε μια αφελή και συνάμα προκλητική προσπάθεια να καταστήσει όλους συνυπεύθυνους, αναρωτήθηκε: «Αλλά γιατί μόνο ο κύριος Παπανδρέου, ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Καρατζαφέρης; Γιατί όχι και εσείς κύριε Τσίπρα (σ.σ. κατέθεσε τη σχετική Ερώτηση); Γιατί όχι και η κυρία Παπαρήγα; Γιατί όχι όλοι όσοι είναι μέσα στη Βουλή και μέσα στην κοινωνία»;

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, ο Ευ. Βενιζέλος ξέρει καλά ότι όχι μόνο έχει απαντήσει στα ψευτοδιλήμματα της συγκυβέρνησης και των συμμάχων της, αλλά επιπλέον η πολιτική του πρόταση περιλαμβάνει το γκρέμισμα της εξουσίας που για λογαριασμό του κεφαλαίου αλυσοδένει το λαό με μέτρα και ανατροπές εντός και εκτός μνημονίων. Στο ίδιο μοτίβο με τα παραπάνω, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης είπε ότι κάθε άλλη πρόταση έξω από τη δική τους συνιστά «δημαγωγία», «ανευθυνολογία» και «καλλιέργεια ψευδαισθήσεων».

Σαν να μην αποτελεί η πτώχευση του λαού στρατηγική επιλογή της συγκυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας με υποκρισία ότι «ο λαός έχει φτωχύνει, ζούμε ένα δράμα, έχει μειωθεί το επίπεδο ζωής, είναι δραματικό να αναγκάζεσε να κόψεις μισθούς και συντάξεις (...) αυτό όμως που μπορούμε να ζήσουμε και θέλουμε να αποφύγουμε δεν περιγράφεται». Επί της ουσίας, επανέφερε το ψευτοδίλημμα «υποταγή ή χάος», κάνοντας λόγο για «τραγική υποβάθμιση του επιπέδου ζωής, τραγική υποβάθμιση μισθών και συντάξεων, κλείσιμο των επιχειρήσεων, διακοπή του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου, κλείσιμο των γραμμών στις τράπεζες για να παίρνουμε πετρέλαιο και φάρμακα».

Αναφερόμενος στις τραπεζικές καταθέσεις, είπε ότι από τα 65 δισ. ευρώ που έφυγαν από της ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2009, μόνο 16 δισ. έχουν πάει στο εξωτερικό με νόμιμα εμβάσματα (10% στην Ελβετία, 32% στη Μ. Βρετανία). Αλλα 45 δισ., εν μέρει έχουν μετατραπεί σε δαπάνη και εν πολλοίς βρίσκονται φυλαγμένα και πρέπει -κατά τον υπουργό- να γυρίσουν στις τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε διαπιστευτήρια ότι το κόμμα του δε μιλάει για άμεση παύση πληρωμών και διέσπειρε αυταπάτες ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί για το λαό, αν η κυβέρνηση κάνει καλύτερες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αξιοποιώντας μάλιστα σαν «διαπραγματευτικό χαρτί» ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα συμπαρασύρει μαζί της όλη την ευρωζώνη. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει με κανέναν τρόπο έξοδο από το ευρώ και εξέφρασε την ανησυχία του ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί εκεί τα πράγματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ