Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Δεν αντέχει κι άλλη υποβάθμιση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής επισκέφθηκε χώρους δουλιάς και μίλησε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Μαγνησίας

Περιοδείες και επισκέψεις σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλιάς και συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, πραγματοποίησε αυτές τις μέρες στο Βόλο αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Γκατζή, βουλευτή του Κόμματος. Συγκεκριμένα περιοδείες και επισκέψεις έγιναν:

  • Στην ΑΓΕΤ, όπου συναντήθηκε με τις διοικήσεις των σωματείων των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι των σωματείων μετέφεραν τις έντονες ανησυχίες των εργαζομένων σχετικά με την παραγωγική εξέλιξη και ανάπτυξη του εργοστασίου, για το ενδεχόμενο μείωσης των θέσεων εργασίας και με τις εργασιακές σχέσεις τους, ύστερα και από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Τζέρεμι Γουότς, καταδεικνύοντας τις αντεργατικές προθέσεις της εργοδοσίας, σε συνέντευξή του είχε πει ότι ο στόχος της επιχείρησης είναι είτε ν' αυξηθεί η παραγωγή τσιμέντου ανά άτομο, είτε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων και να παράγεται ο ίδιος αριθμός τόνων τσιμέντου και έκανε λόγο για πλεονάζον προσωπικό!
  • Στο στρατιωτικό εργοστάσιο 304 ΠΕΒ, όπου συναντήθηκε με το διοικητή και τη διοίκηση του Σωματείου των Εργαζομένων, συζητώντας, μεταξύ των άλλων, για τα όσα δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες σχετικά με τους θανάτους εργαζομένων του εργοστασίου από διάφορες μορφές καρκίνου. Οι εκπρόσωποι του σωματείου, τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι ζητούν να επισκεφτεί επιστημονική επιτροπή του Δημόκριτου το στρατόπεδο, να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μόνο για ραδιενέργεια, αλλά και για τ' άλλα τοξικά που υπάρχουν λόγω των εργασιών που γίνονται.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τ' άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως η έλλειψη προσωπικού - από 750 που ήταν σήμερα εργάζονται 400 - οι χαμηλοί μισθοί, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και γιατρού εργασίας, η μη καταβολή, ουσιαστικά, επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, η άσχημη κτιριακή κατάσταση του εργοστασίου κ.ά.

  • Στο Κέντρο Παιδιού, όπου οι εργαζόμενοι επισήμαναν την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή τους.
  • Στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Βόλο, όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τις διοικήσεις των σωματείων των εργαζομένων (γιατρών, διοικητικού προσωπικού και υγειονομικών). Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν στη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της έλλειψης του προσωπικού. Ειδικότερα ανέφεραν ότι εξαιτίας της έλλειψης διοικητικού προσωπικού δεν έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ δεκάδες δισεκατομμύρια διαπιστωμένων οφειλών από τους εργοδότες, ότι υπάρχει έλλειψη σοβαρών ειδικοτήτων στα ιατρεία και παντελής έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, αφού ένα μόνο άτομο αντιστοιχεί σε κάθε όροφο.

Στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, συζητήθηκαν τα προβλήματα της μαύρης εργασίας, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, αλλά και η πρόοδος των μεγάλων έργων. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε την αναγκαιότητα να παίξει πρωταρχικό ρόλο το ΕΚΒ στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στα πλαίσια των επισκέψεων και των περιοδειών ο Νίκος Γκατζής, επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα μεταφέρει τα προβλήματα των εργαζομένων στη Βουλή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η λύση τους θα εξαρτηθεί από το συσχετισμό δυνάμεων στην αντιπαράθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους φορείς και της κοινωνίας του Βόλου με την αντιλαϊκή - αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας τις εντολές της ΕΕ. Και υπογράμμισε ότι όλοι μαζί θα πρέπει ν' αγωνιστούν για τη λύση των προβλημάτων, καθώς η περιοχή δεν αντέχει άλλη ανεργία και υποβάθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ