Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Νίκο Καλοπίτα

Το τελευταίο αντίο στον παλαίμαχο κομμουνιστή Νίκο Καλοπίτα απηύθυναν χτες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πολιτικής κηδείας πλήθος συναγωνιστές, σύντροφοι, φίλοι και η οικογένειά του από το νεκροταφείο της Αργυρούπολης.

Σκεπασμένος με την κόκκινη σημαία και τον αγαπημένο του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» δίπλα, το πλήθος συγκινημένο τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία τραγουδώντας το «Επέσατε θύματα». Ο σύντροφος Ν. Καλοπίτας άφησε την τελευταία του πνοή προχτές το πρωί στο «Σπίτι του Αγωνιστή», όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ανάμεσα στους φιλοξενούμενους συντρόφους του κι έχοντας την αμέριστη φροντίδα του προσωπικού του Ιδρύματος.

Στην ομιλία του ο Κώστας Μαραγκουδάκης, πρόεδρος στο «Σπίτι του Αγωνιστή», μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Ο Ν. Καλοπίτας γεννήθηκε το 1920 στο Χρυσό Φωκίδας. Από το 1942 ο Ν. Καλοπίτας πήρε την τιμητική ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ και την κράτησε ψηλά μέχρι σήμερα, με αγώνες. Υπήρξε πρωτοπόρος αντάρτης του ΕΛΑΣ στο Αρχηγείο Παρνασσίδας. Αναδείχτηκε με τη δράση, την παλικαριά και τη συνέπειά του σε καπετάνιο του 9ου Λόχου του 3ου Τάγματος του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αττικής, το τάγμα Βοιωτίας που ανήκε στο 1ο από τα 3 Συντάγματα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Αττικής. Ελαβε μέρος σε πλήθος σημαντικές και νικηφόρες μάχες. Μετά τη Βάρκιζα φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Το «Σπίτι του Αγωνιστή» που τον δέχτηκε στην αγκαλιά του, όλοι όσοι τον γνώρισαν στα δύο χρόνια φιλοξενίας του, είναι αυτοί που μπορούν να βεβαιώσουν την αταλάντευτη πίστη του Νίκου στους αγώνες του ΚΚΕ. Στον τελευταίο αποχαιρετισμό του συντρόφου μας χειροκροτάμε τη γεμάτη προσφορά ζωή του που είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας».

Τον αποχαιρέτησαν επίσης, η Βάσω Λυμπερόγιαννη από την ΚΝΕ και ο Γιάννης Σουλιώτης εκ μέρους της ΚΟΒ Αργυρούπολης του ΚΚΕ, της οποίας ήταν εκ των ιδρυτών το 1974, καθώς και του παραρτήματος Αργυρούπολης της Εθνικής Αντίστασης. Αναφερόμενος στην πλούσια δράση του υπογράμμισε: «Στις δύσκολες στιγμές του Κόμματος, δηλαδή στην παρανομία και στα πρώτα χρόνια μετά την παρανομία, όπως και στις κρίσεις του Κόμματος το 1968 και το 1990 - 1991, αταλάντευτος κράτησες ψηλά τη σημαία του Κόμματος παλεύοντας τον αναθεωρητισμό και τις διάφορες παρεκκλίσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ