Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με επιμονή και στόχο συνεχίζουν τον αγώνα

Το Σάββατο, 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Με το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, στις 4 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη (συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία στην «Αγρότικα»), κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, που, ήδη, διαρκούν 10 μέρες.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες και με την αγωνιστική συμπαράταξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού ορθώνουν τείχος ισχυρής αντίστασης στη σφοδρή αντιαγροτική - αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν συγκυβέρνηση - τρόικα με τα χαράτσια και με άλλα αντιλαϊκά μέτρα και συγκρούονται, κατά μέτωπο, με την ΚΑΠ της ΕΕ που, με τη νέα αναθεώρησή της για το 2014-2020, τους οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή.

Ταυτόχρονα, προβάλλουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που αφορά στην ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αναγκών τους, αλλά και μακροπρόθεσμων και αναδεικνύουν την προοπτική διεξόδου που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Αμεσες διεκδικήσεις

Αμεσα, οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν:

  • Να επιστραφούν στους αγρότες τα χρήματα των επιδοτήσεων που, αυθαίρετα και παράνομα, παρακράτησε η Αγροτική Τράπεζα από τους λογαριασμούς τους, για τα αυξημένα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και για χρέη.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και, άμεσα, να αυξηθεί η επιστροφή στο 17%.
  • Να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι βαμβακοπαραγωγοί που, λόγω των καταστροφών στις καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι, δεν «έπιασαν» το πλαφόν που έχει τεθεί ως προϋπόθεση και ν' αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή. Ν' αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι σταφυλοπαραγωγοί για τις ζημιές από τον περονόσπορο. Να καταβληθούν όλες οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν για καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.
  • Να πληρωθούν οι παραγωγοί τα χρήματα που τους χρωστούν οι έμποροι για τα προϊόντα που τους έχουν παραδώσει.
  • Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια από την ΑΤΕ στους μικρομεσαίους αγρότες, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, καθώς, λόγω της μη πληρωμή τους από τους εμπόρους και της μη καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, αδυνατούν να προμηθευτούν τα αγροτικά εφόδια και, γενικότερα, να καλύψουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
  • Να μην πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ όλα τα χαράτσια (τέλος ακινήτων, εισφορά αλληλεγγύης, τακτοποίηση αυθαιρέτων, ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, αυξήσεις 23% στις εισφορές του ΟΓΑ και 20% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ανανέωση αδειών γεωτρήσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.).
  • Να μην μπουν υδρόμετρα στις πομώνες και να μην πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες τα αυξημένα τιμολόγια για το πόσιμο και το αρδευτικό νερό που επιβάλλουν οι «καλλικρατικοί» δήμοι.
  • Να μην πληρώνουν οι αγρότες τα εξέταστρα στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, καθώς και συμμετοχή στα φάρμακα.
Συνολικό πλαίσιο

Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες προβάλλουν το γενικότερο πλαίσιο διεκδικήσεων, στο οποίο περιλαμβάνονται:

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.
  • Απόσυρση του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, που είναι για επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Μαζικές προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών κ.ά. στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.
  • Μείωση των σημερινών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30% για μικρομεσαίους αγρότες.
  • Διατήρηση του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).
  • Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.
  • ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, για την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
  • Κρατικός Φορέας Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά, στραγγιστικά κ.ά.), σχολείων, νοσοκομείων.
  • Κρατικός επιστημονικός φορέας με μαζικές προσλήψεις γεωτεχνικών, για δωρεάν στήριξη σε όλους τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες.
  • Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Κινητοποιήσεις

Σε συμβολικό μπλόκο στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας προχώρησαν την περασμένη Κυριακή μικρομεσαίοι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, διαμαρτυρόμενοι για τα χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, καθώς και για τη συνεχή πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν πλήθος εργαζόμενοι από ταξικά σωματεία που έσπευσαν να στηρίξουν τον αγώνα τους και τόνισαν την ανάγκη κοινής συμπόρευσης των λαϊκών στρωμάτων.

Αγωνιστική συγκέντρωση στην Περιφέρεια στις 10 π.μ. στη Λαμία έχει προγραμματίσει για σήμερα η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ και ενόψει της κινητοποίησης όλες τις προηγούμενες μέρες έγιναν πάμπολλες συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά του Νομού Φθιώτιδας.

Συνέντευξη Τύπου

Η Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη 2 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου και της πορείας προς την «Αγρότικα» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4/2.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ