Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Μαστίζει η φτώχεια τον κόσμο

Associated Press

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Η τεράστια έκταση που έχει πάρει η πείνα σε διεθνή κλίμακα έχει προκαλέσει βαθύτατη ανησυχία στον ΟΗΕ. Μια τελευταία έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν, διακήρυσσε ότι δεν υπάρχει σήμερα πιο επείγον χρέος από τη διάσωση ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων ανά τον κόσμο από «τη φοβερή και απάνθρωπη φτώχεια». Και υπέδειχνε ολόκληρη σειρά μέτρων χρηματικής βοήθειας για την ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών.

Ανάμεσα σ' αυτά ήταν η εξασφάλιση ιδιωτικών επενδύσεων και η ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων, καθώς η εξωτερική βοήθεια μειώνεται. Πρότεινε, επίσης, «σημαντική και άμεση» ανακούφιση των φτωχότερων χωρών από τα χρέη τους, τη μείωση ή άρση των φορολογικών δασμών και των αναλογιών αγοράς πάνω στις εξαγωγές από αναπτυσσόμενες χώρες. Ανακινούσε, ακόμα, τη δυνατότητα «σε έκτακτες περιστάσεις» αναστολής ή ακύρωσης ενός χρέους, όταν μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει.

Η έκθεση, αποτελούμενη από 64 σελίδες, εξηγούσε: «Ενώ η ανακούφιση από το χρέος απλά αποτελεί ένα από τα διάφορα μέσα οικονομικής βοήθειας, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πως σε μερικές περιπτώσεις τα βάρη του χρέους αποτελούν αξεπέραστα εμπόδια και είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν επειγόντως». Οι αναπτυσσόμενες χώρες, συνέχιζε η έκθεση, θα μπορούσαν να κάμουν περισσότερα για να ελκύσουν εξωτερικές επενδύσεις, μειώνοντας τη διαφθορά και επαυξάνοντας τις οικονομικές και νομικές εγγυήσεις.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ηγετικά στελέχη από όλο τον κόσμο, που πήραν μέρος στη συνάντηση κορυφής για τη χιλιετία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έθεσαν σαν στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ, ως το 2015, του ποσοστού των ανθρώπων που κερδίζουν λιγότερο από 1 (ένα) δολάριο τη μέρα και πεινούν! Παράλληλα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για «τα εμπόδια, που αντιμετωπίζουν αναπτυσσόμενες χώρες για τη δραστηριοποίηση των πόρων τους, που χρειάζονται για τη χρηματοδότηση της συγκρατημένης ανάπτυξής τους», πράγμα που οδήγησε στην πιο πάνω έκθεση.

Ο Νότι Ντεσάι, υπογενικός γραμματέας για οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η έκθεση αυτή αποτελεί τη βάση για παραπέρα συζητήσεις, που θα οδηγήσουν σε μια διεθνή συνδιάσκεψη, πάνω στην ανάπτυξη της χρηματοδότησης, το Μάρτη 2002.

Η έκθεση, εξάλλου, σημείωνε ότι οι κόσμοι του χρήματος και της ανάπτυξης συναντώνται μέσω του συστήματος αποταμίευσης και επένδυσης. Υπολογίζεται, ότι 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια αποταμιεύτηκαν ή επενδύθηκαν πέρσι σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ομως, η καθαρή μεταβίβαση σε εύπορες χώρες έφτασε στα 450 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 3/4 απορροφήθηκαν από τις ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό, μια πρόταση έλεγε, ότι οι εκβιομηχανισμένες χώρες πρέπει να ανοίξουν τις αγορές τους, χωρίς δασμούς και αναλογίες, στις εισαγωγές από τις λιγότερο αναπτυγμένες και περισσότερο χρεωμένες χώρες.

Πάντως, η έκθεση παρατηρούσε, ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να υιοθετήσουν ένα πιο πρόσφορο κλίμα για τους επενδυτές με «διαφανές, σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο για ιδιωτική επένδυση». Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να αγωνιστούν ώστε να μπορέσουν να κατανείμουν αποτελεσματικά τους περιορισμένους πόρους τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενέκρινε νέο πλαίσιο παροχής «βοήθειας» σε ξένα στρατεύματα(2015-02-11 00:00:00.0)
Οι ενδοαστικές «κόντρες» περιπλέκουν τους ανταγωνισμούς(2014-04-30 00:00:00.0)
Διαξιφισμοί συμφερόντων(2007-12-11 00:00:00.0)
Οι αντιλαϊκές πολιτικές συνώνυμα των επενδύσεων(2007-01-28 00:00:00.0)
Η πάλη των λαών θα τους βγάλει από τη φτώχεια(2003-05-16 00:00:00.0)
Ενισχύεται ο έλεγχος των πολυεθνικών στην παγκόσμια οικονομία(1998-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ