Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Σαν σήμερα

1500 Ο Ισπανός ναυτικός Βινθέντε Πινζόν ανακαλύπτει τη Βραζιλία.

1699 Τελειώνει ο πόλεμος μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας, με την υπογραφή της Συνθήκης του Κάρλοβιτς. Τη Συνθήκη συνυπογράφουν η Ρωσία, η Πολωνία και η Βενετία. Αλλά και οι Αγγλοι πέτυχαν, με αυτήν, την αρχή της «διαμεσολάβησης».

1821 Αρχίζει η συνάντηση της Βοστίτσας (σημερινό Αίγιο) που κράτησε έως τις 29 του μήνα. Κατά τη διάρκειά της, ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους πρόκριτους ότι αποφασίστηκε από τη Φιλική Εταιρεία η έναρξη της Επανάστασης κατά των Τούρκων.

1924 Το 2ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1936 Οι δυνάμεις των στασιαστών, με επικεφαλής τον στρατηγό Φράνκο, καταλαμβάνουν τη Βαρκελώνη.

1936 Το Γενάρη, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συγκρότησε με το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας το συνασπισμό του «Παλλαϊκού Μετώπου». Στις εκλογές της 26ης του Γενάρη, παρά την προεκλογική τρομοκρατία και τους διωγμούς, το «Παλλαϊκό Μέτωπο» πετυχαίνει σοβαρή νίκη. Συγκεντρώνει 73.441 ψήφους, ήτοι το 5,76% και παίρνει 15 έδρες. Για πρώτη φορά οι αριστερές δυνάμεις διέθεταν στη χώρα μας μια τόσο ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

1942 Ο λαός της Αθήνας, με πρωτοπόρους έξι χιλιάδες ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατεβαίνει σε μαχητική διαμαρτυρία για την επιβίωση.

1950 Η Ινδία ανακηρύσσεται δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ