Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

AMMAN.-- Στην ιορδανική πρωτεύουσα μεταβαίνει η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα και αύριο με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους, στους οποίους θα ασκήσει πιέσεις να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ τους και να μην τελειώσουν την Πέμπτη, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί και το οποίο η παλαιστινιακή πλευρά θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος ν' αλλάξει, αν η ισραηλινή ηγεσία δεν αποδεχτεί να «παγώσει» ο εποικισμός και να αρχίσει η κουβέντα από τα σύνορα του '67. Στο Αμμάν, πιθανότατα, θα μεταβεί την Κυριακή και ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Μασχάαλ, συνοδευόμενος από τον πρίγκιπα διάδοχο του Κατάρ (εμιράτο που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή) που στη συνέχεια σκοπεύει να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά στη ζωή του, αφού είναι πρόσφυγας από τη Δ. Οχθη. Εντονη ήταν η φημολογία ότι ο Μασχάαλ θα συνοδεύεται στη Γάζα από τον Πρόεδρο Αμπάς σε μια ισχυρή ένδειξη συμφιλίωσης μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ».

ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-- «Ρατσιστικό» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί (επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο) την άρνηση των γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει το γαλλικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Αρμενίων. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «όποιος δεν βλέπει τα βήματα του φασισμού στην Ευρώπη σε αυτές τις αποφάσεις είναι τυφλός» και επέκρινε τον Γάλλο Πρόεδρο ότι ουσιαστικά αξιοποιεί το θέμα για προεκλογικούς λόγους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν σημαντικές συνέπειες αν τελικά ο Σαρκοζί υπογράψει το νομοσχέδιο. Από την άλλη, το Παρίσι συνιστά ψυχραιμία και επιλέγει να εξάρει τη «συμμαχία» με την Τουρκία. Αλλωστε, οι συναλλαγές των δύο χωρών φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ ετησίως, η Τουρκία είναι ο τρίτος εξαγωγικός προορισμός της Γαλλίας εκτός ΕΕ και η Γαλλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία.

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Δύο ακόμη υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από μέλη του κατοχικού στρατού, της αποστολής του ΟΗΕ, καταγγέλθηκε πέντε μήνες μετά το σκάνδαλο κακοποίησης με πρωταγωνιστές άντρες της αποστολής από την Ουρουγουάη. Εξαιτίας της κατακραυγής ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε βάση του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Πορτ ω Πρενς, προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή και το σάλο.

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.-- Με συγκέντρωση και πορεία ξεκίνησε χτες το λεγόμενο «Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ» στη Βραζιλία επικεντρωμένο στην κρίση και για την «αναζήτηση εναλλακτικών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα», κατά κύριο λόγο μορφών διαχείρισης του καπιταλισμού και όχι ανατροπής του.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Αρχισε χτες η δίκη του Ισπανού δικαστή Μπαλτασάρ Γκαρθόν, ο οποίος κατηγορείται πως εν γνώσει του ξεπέρασε τα όρια που του παρείχε η εξουσία του, όταν θέλησε να ερευνήσει εγκλήματα στα οποία προέβη το καθεστώς του δικτάτορα Φράνκο. Ο Γκαρθόν, που έγινε διεθνώς γνωστός το 1998 όταν διέταξε τη σύλληψη του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, ετέθη σε διαθεσιμότητα το Μάη του 2010 και κινδυνεύει με απαγόρευση άσκησης τους επαγγέλματος μέχρι και για 20 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ