Κυριακή 29 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Δον Κιχώτης» λυρικός κι ονειροπόλος

Ο Δον Κιχώτης, ο ονειροπόλος ήρωας του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ζωντανεύει από τις 4 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου, για οκτώ παραστάσεις, στο θέατρο «Ολύμπια» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το ομότιτλο έργο του Λούντβιχ Μίνκους, ένα από τα σπουδαιότερα έργα του κλασικού μπαλετικού ρεπερτορίου, παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην αυθεντική και ολοκληρωμένη μορφή του, σε χορογραφία του θρυλικού χορευτή και χορογράφου Βλαντίμιρ Βασίλιεφ.

Γεμάτο ρυθμούς, χρώματα και μεσογειακό ταμπεραμέντο, το μπαλέτο που στηρίζεται στο πασίγνωστο μυθιστόρημα του Θερβάντες, συνδυάζει κωμικά και ρομαντικά στοιχεία: Ο Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, χρίζει τον εαυτό του Δον Κιχώτη και ξεκινά ένα ταξίδι προς αναζήτηση της περιπέτειας. Πιστός υπηρέτης του είναι ο Σάντσο Πάντσα. Ο Δον Κιχώτης θαρρεί πως είναι ερωτευμένος με μία χωρική, την οποία βαφτίζει Δουλτσινέα... Ζει αυταπάτες και εμπλέκεται στην αιώνια μάχη φαντασίας και λογικής.

Ο «Δον Κιχώτης» του Μίνκους χορογραφήθηκε, για πρώτη φορά το 1869 από τον Μάριους Πετιπά και έκανε την πρεμιέρα του στις 14 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς στο θέατρο Μπoλσόι. Εχοντας δανειστεί ξεχωριστά επεισόδια από το μυθιστόρημα του Θερβάντες, ο Πετιπά συνέθεσε ένα λιμπρέτο επικεντρωμένο στις ερωτικές μηχανορραφίες της Κίτρι, της κόρης του πανδοχέα, και του αγαπημένου της Μπαζίλ, του κουρέα. Ο Πετιπά ένιωθε πνευματική συγγένεια ανάμεσα στον εαυτό του και τον Μπαζίλ. Hταν και αυτός φτωχός και τυχοδιώκτης. Στα νιάτα του είχε επισκεφτεί την Ισπανία και είχε ερωτευτεί τη χώρα και τους χορούς της, τους οποίους χόρευε καλά, σαν πραγματικός Ισπανός, χρησιμοποιώντας και καστανιέτες. Η χορογραφία του Πετιπά περιλαμβάνει και το εξαιρετικό Grand Pas de Deux, το οποίο συχνά παρουσιάζεται σε γκαλά μπαλέτου και αυτοτελές, ενώ ο ρόλος της Κίτρι είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των μπαλαρίνων. Μάλιστα, ήταν ο ρόλος που ανέδειξε διεθνώς την Μάγια Πλισέτσκαγια.


BIL

Αναμφίβολα, η εμπνευσμένη μουσική του Αυστριακού συνθέτη συμβάλλει καθοριστικά στην τεράστια επιτυχία που σημειώνει διαχρονικά η παράσταση, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο ρεπερτόριο των μεγαλύτερων χορευτικών συγκροτημάτων. Παράλληλα, ο συνδυασμός της σπιρτόζας χορογραφίας με την έντονη παρουσία του ισπανικού χρώματος και ταπεραμέντου, δημιουργεί την ευχάριστη νότα της γιορτής... Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Βλαντίμιρ Βασίλιεφ, «σήμερα, ο Δον Κιχώτης αποτελεί επιλογή ρεπερτορίου κορυφαίων ομάδων μπαλέτου στον κόσμο και ποιοτικό κριτήριο απόδοσης. Ουσιαστικά, η ομάδα που μπορεί να αποδώσει σωστά τον Δον Κιχώτη, είναι ικανή να χορέψει τα πάντα...». Ο διάσημος χορευτής - χορογράφος αναφέρει επίσης πως «όταν αναβιώνει κάποιο κλασικό αριστούργημα, ο χορογράφος βρίσκεται πάντοτε αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα: πώς να συνδυάσει ό,τι έχει απομείνει από τις παλιές παραγωγές και να κάνει το θεατή να πιστέψει στην αυθεντικότητα των όσων συμβαίνουν στη σκηνή, όπως ακριβώς πίστευαν οι πρόγονοί μας πριν από εκατό χρόνια. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο στην παραγωγή του "Δον Κιχώτη", έχω αναπροσαρμόσει τόσο τις σκηνές των βασικών χαρακτήρων (Κίτρι, Μπαζίλ, Δον Κιχώτης, Σάντσο Πάντσα, Μερσέντες, Τορεαδόρ, Γκαμάς) όσο και τις σκηνές του πλήθους που τους περιβάλλει. Παρουσιάζω ξανά στη σκηνή τον πρόλογο, τους χορούς του Τορεαδόρ και έδωσα στη Μερσέντες (τη Χορεύτρια του Δρόμου) πρόσθετα κομμάτια χορού. Στην τελευταία σκηνή, τη Γαμήλια Γιορτή, το pas de deux της Κίτρι και του Μπαζίλ παρουσιάζεται σύμφωνα με την εκδοχή που έκανα πριν από πολλά χρόνια όταν για πρώτη φορά χόρεψα ο ίδιος τον Δον Κιχώτη».

Τους πρώτους χορευτές, σολίστ, κορυφαίους και το corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνοδεύει η Ορχήστρα της ΕΛΣ. Ημερομηνίες παραστάσεων: 4,5,12,19,24,25 Φεβρουαρίου και 2,3 Μαρτίου. Τιμές εισιτηρίων: 20-50 ευρώ. Σπουδαστικό: 15 ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org