Κυριακή 29 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ο πολιτισμός λαϊκό δικαίωμα

«Κατάδικος»
«Κατάδικος»
Ο Πολιτισμός για τον Δήμο Πετρούπολης αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής και γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Αποτελεί βασική προϋπόθεση, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να διαμορφώσουν πιο ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα και την πειθαρχία σε κοινωνικές αξίες. Βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του.

Πάγια θέση της δημοτικής Αρχής της Πετρούπολης που την κάνει και πράξη είναι ότι ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι λαϊκά δικαιώματα και πρέπει να συγκροτούνται και να λειτουργούν σε πλατιά λαϊκή βάση συσπειρώνοντας ευρύτερα τους πολίτες. Δεν πρέπει να βασίζονται στους επιχειρηματίες και τους χορηγούς, που στόχο έχουν την εμπορευματοποίηση και το κέρδος μέσα από τις αξίες αυτές.

Η Διοίκηση του Δήμου, στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθεί, προσπαθεί και συμβάλει ενεργά για την ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όχι μόνο το καλοκαίρι με το Φεστιβάλ Πέτρας, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αλλωστε, ο Μορφωτικός Ομιλος της Πετρούπολης είναι ο παλαιότερος πνευματικός όμιλος που συγκροτήθηκε στην πόλη πριν από 53 χρόνια περίπου, σημειώνοντας αξιόλογη πορεία. Σκοπός του Ομίλου είναι η ανάπτυξη στην Πετρούπολη της πνευματικής αναγέννησης των μελών του και της κοινωνίας. Συνεχίζει να προσφέρει όλες του τις δυνάμεις σε όλους τους θεματικούς τομείς: Σε ιστορικά, μορφωτικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα. Η Κινηματογραφική Λέσχη ιδρύθηκε το 1989, και από τότε λειτουργεί με συνέπεια, διαμορφώνοντας κάθε χρόνο το πρόγραμμα των ταινιών που προβάλλονται στο θερινό και το χειμερινό κινηματογράφο της Πετρούπολης. Προγραμματίζονται προβολές με γνώμονα την πιο αντιπροσωπευτική και πληρέστερη παρουσίαση ταινιών από το σύγχρονο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Κινηματογράφο, τα νέα ρεύματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής τέχνης και τις βραβευμένες ταινίες από τα διεθνή φεστιβάλ. Φιλοξενούνται, επίσης, ταινίες από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Το Πολιτιστικό Κέντρο δραστηριοποιείται, επίσης, στο Θέατρο (με παιδικές και εφηβικές ομάδες, αλλά και δραματική σχολή), και το χορό (με τμήματα για όλα τα είδη χορού), κ.ά. ενώ διαθέτει και μια αξιόλογη δανειστική βιβλιοθήκη.

Μάριος Στρόφαλης
Μάριος Στρόφαλης
Αυτήν την περίοδο, στο πλαίσιο των χειμερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου, οι δημότες της Πετρούπολης θα έχουν την ευκαιρία να δουν, στο Πνευματικού Κέντρου (Μπουμπουλίνας 59 και Αθ. Διάκου) τρεις αξιόλογες δουλειές. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-5063.710.

Την παιδική παράσταση «Μια Φάρμα για τα ζώα» από την θεατρική ομάδα «Αστροναύτες». Το θεατρικό έργο είναι εμπνευσμένο από τη «Φάρμα των ζώων» του Τζορτζ Οργουελ, ενώ τη διασκευή και τη σκηνοθεσία έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι «Αργοναύτες». Στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου (Μπουμπουλίνας 59 και Αθ. Διάκου) θα βρίσκονται οι Μπάμπης Παυλίδης, Ντίνος Ποντικόπουλος και Αγγελική Τόμπρου, η μουσική είναι του Μάριου Κωστάκη και η Αννα Σαντοριναίου θα βρίσκεται πίσω από τις κούκλες.

Στη «Φάρμα», εκτός από τους Αστροναύτες θα συμμετέχουν και τα παιδιά, που θα παίρνουν θέση για τους αγώνες των ζώων ενάντια στο «καθεστώς» του κυρίου Τζόουνς. Σκοπός της παράστασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά 4 με 9 χρονών, είναι αυτά να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και τη χαρά της συνύπαρξης, και να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα μάθημα δημοκρατίας. Η αυλαία ανοίγει σήμερα, στις 11.00 το πρωί, και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

O Μάριος Στρόφαλης με το κουαρτέτο του παρουσιάζουν το «EuropeanTaxim», την Τετάρτη 1η Φλεβάρη, επίσης στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης.

«Μια φάρμα για τα ζώα»
«Μια φάρμα για τα ζώα»
O Μάριος Στρόφαλης είναι ένας πολυβραβευμένος συνθέτης με μεγάλη δισκογραφία, που περιλαμβάνει κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις. Οι tango συνθέσεις του κερδίζουν, χρόνο με το χρόνο, διεθνή αποδοχή.

Το κουαρτέτο του είναι ένα μουσικό σύνολο, με έντονο κινηματογραφικό, νότιο-ευρωπαϊκό στίγμα, που φέτος έκλεισε οκτώ χρόνια συνεχούς παρουσίας σε εναλλακτικές μουσικές σκηνές, θέατρα και συναυλιακούς χώρους.

To «European Taxim» είναι μια νοσταλγική περιήγηση σε «πολιτισμικά λιμάνια των λαών της νότιας Ευρώπης». Από το «Μεσογειακό τανγκό» και το «Σμυρνέικο μπολερό» ως το «Nuevo tango», από τον «Αιγαιοπελαγίτικο Μπάλο» ως τη «Νouvelle Jazz Francaise», από την «Ανδαλουσιανή Μπαλλάντα» και το «flamenco» ως την «ταραντέλλα» και το «λυρικό μεσογειακό βαλσάκι». Παίζουν οι: Μάριος Στρόφαλης (πιάνο), Βαγγέλης Βεργωτής (ακκορντεόν), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Aλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλλο). Εναρξη στις 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Ενώ, την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, στις 20.30, θα παρουσιαστεί ο «Κατάδικος» του Κ. Θεοτόκη από το «Οικείο Θέατρο». Θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, σκηνοθεσία Μίλτου Δημουλή, σκηνικά - κοστούμια Θεοδόση Δαυλού, μουσική Τάσου Σωτηράκη, φωτισμοί Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Δάφνη Ασημακοπούλου - Κουλουλία, Στέλιος Γεράνης, Ανδρομάχη Δαυλού, Τάσος Σωτηράκης, Λευτέρης Τσάτσης, Μίλτος Δημουλής. Στην παράσταση ακούγονται 3 τραγούδια που βασίζονται σε σονάτες του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Τα ερμηνεύει ο Ησαΐας Ματιάμπα. Διάρκεια: 70 λεπτά. Είσοδος ελεύθερη.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή συγγράμματα του Κερκυραίου συγγραφέα, του σημαντικότερου εκπροσώπου της Επτανησιακής Σχολής και ενός από τους πλέον αξιόλογους Ελληνες πεζογράφους της περιόδου του 1900.

Λογοτέχνης και διανοούμενος που δέσποσε στα ελληνικά Γράμματά στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης επηρεάστηκε αρχικά από τη γερμανική ιδεοκρατία και ιδιαίτερα από τον Νίτσε, τον οποίο σύντομα θα απαρνηθεί και θα ασπαστεί τον Μαρξ και τις σοσιαλιστικές ιδέες από τις οποίες διακρίνονται τα έργα του. Με τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ευρώπη ήρθε σε επαφή και με την κίνηση των σοσιαλιστών της εποχής. Αλληλογραφεί και συντονίζει τις απόψεις του με εκείνες του Χατζόπουλου κι επιστρέφοντας πρωτοστατεί στην ίδρυση του «Σοσιαλιστικού Ομίλου» και του «Αλληλοβοηθητικού Συνδέσμου Εργατών της Κέρκυρας» (1910-1914). Συνδέθηκε με τον ποιητή Μαβίλη και προσχώρησε από τους πρώτους στη «δημοτικιστική κίνηση». Πρωταγωνιστές των διηγημάτων του είναι οι απλοί άνθρωποι της σκληρής επαρχιακής κοινωνίας. Ο Θεοτόκης επικεντρώνεται στην ψυχογραφία των προσώπων και στην ηχογράφησή τους. Περιγράφει τη κλειστή κοινωνία του τόπου του, με τις πατριαρχικές αντιλήψεις, τους κρυφούς έρωτες και τα εγκλήματα τιμής. Σταθερή παραμένει στο έργο του η αναφορά στο τότε υπάρχον κοινωνικό σύστημα και στη φθοροποιό δύναμη του χρήματος που κατευθύνει τις ενέργειες των ανθρώπων. Στα εκτενή διηγήματά του: «Η τιμή και το χρήμα», «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα», «Kατάδικος» και «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» διακρίνεται η δραματικότητα της αφήγησης και η ρεαλιστική απόδοση της ζωής σε μια ηθογραφική ατμόσφαιρα, που διαπνέεται και από φιλοσοφική διάθεση.


Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ