Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τα υποκατάστατα δεν είναι θεραπεία

Πετυχημένη εκδήλωση από το ΕΣΥΝ και το ΠΑΜΕ στο Θεαγένειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης δε λύνεται με την υποκατάσταση - συντήρησή του. Κόντρα στο ειδεχθές σχέδιο κοινωνικού ελέγχου που προωθεί η κυβέρνηση, πρέπει να αντιπαραταχθεί ένα κίνημα που θα παλεύει και θα διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο, κεντρικά σχεδιασμένο, δημόσιο δωρεάν σύστημα πρόληψης, θεραπείας μέσω «στεγνών» προγραμμάτων (και μονάδων υποκατάστασης υψηλών προδιαγραφών για συγκεκριμένες μόνο πληθυσμιακές ομάδες) και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Θεαγένειο Νοσοκομείο με θέμα «Χορήγηση υποκατάστατων στα δημόσια νοσοκομεία: Θεραπεία ή συντήρηση του προβλήματος;». Στην εκδήλωση, που έγινε στο αμφιθέατρο του Θεαγένειου Νοσοκομείου, με αφορμή την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας μίας ακόμη μονάδας υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι του νοσοκομείου, καθηγητές και πλήθος μαθητών από τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής.

Οι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους και την κατηγορηματική τους αντίθεση στη γενίκευση της υποκατάστασης - συντήρησης του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης. Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Γεωργάκας, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ - ΑΡΓΩ, και ο Φαίδωνας Καλοτεράκης, ψυχολόγος - ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ, αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι η πρόσφατη επέκταση κατά 7.000 των θέσεων υποκατάστασης πανελλαδικά συνιστά ένα «θεραπευτικό θαύμα». Αποκάλυψαν για ακόμη μία φορά ότι η χορήγηση υποκατάστατων δε συνιστά θεραπεία, αλλά συντήρηση της δουλικής σχέσης του ατόμου με την εξαρτητική ουσία. Αμφισβήτησαν επίσης τον ισχυρισμό ότι η εξάρτηση συνιστά μία βιολογική νόσο (μία «αυτοπροκαλούμενη, υποτροπιάζουσα χρόνια νόσο»), ισχυρισμό στον οποίο στηρίζεται η φιλοσοφία των προγραμμάτων υποκατάστασης και ο οποίος δε βασίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο. Οσο για τα φαινόμενα παραβατικότητας ή ακόμη και θανάτων στα πλαίσια των προγραμμάτων υποκατάστασης, διευκρίνισαν ότι τα φαινόμενα αυτά είναι αναμενόμενα, καθώς σχετίζονται τόσο με τις χαμηλές προδιαγραφές αυτών των προγραμμάτων όσο και με την αδυναμία τους να απαντήσουν στο φαινόμενο της πολυτοξικομανίας, της ταυτόχρονης δηλαδή εξάρτησης από περισσότερες από μία ουσίες, που αποτελεί άλλωστε το κύριο μοντέλο συμπεριφοράς της συντριπτικής πλειοψηφίας των εξαρτημένων ατόμων.

Καταστροφική η υποχρηματοδότηση των «στεγνών» προγραμμάτων

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΣΥΝ Θεσσαλονίκης, Ηλίας Κονδύλης, παρουσίασε στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΕΚΤΕΠΝ, που αποδεικνύουν ότι στις συνθήκες βίαιης επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού, το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες και τραγικότερες διαστάσεις. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2010, ο αριθμός των ατόμων με προβληματική χρήση και κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη στην Ελλάδα ανήλθε σε 22.516 άτομα, αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το 2008. Η αύξηση αυτή είναι πολύ πιο έντονη στην ηλικιακή ομάδα 35 - 64 ετών (αύξηση 89% μεταξύ 2010 - 2008), κάτι που, όπως είπε, υποδηλώνει πιθανότατα την αύξηση των υποτροπών ως συνέπεια της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας και αβεβαιότητας.

Μπροστά στη γενίκευση του φαινομένου της εξάρτησης η κυβέρνηση απαντά με υποχρηματοδότηση και συρρίκνωση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης και γενίκευση της υποκατάστασης. Ετσι, το 2010, σε σχέση με το 2009, η χρηματοδότηση του 18 ΑΝΩ μειώθηκε κατά 9%, η χρηματοδότηση του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ μειώθηκε κατά 35%, η χρηματοδότηση του προγράμματος ΙΑΝΟΣ του ΨΝΘ μειώθηκε κατά 31% ενώ η χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ κατά 8,5%.

Από την άλλη πλευρά, από το Σεπτέμβρη του 2011, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα επέκτασης της χορήγησης υποκατάστατων μέσω της δημιουργίας μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία. Ετσι, μέσα σε 2 μήνες, σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, ο αριθμός των μονάδων χορήγησης υποκατάστατων αυξήθηκε από 3 σε 11 και οι θέσεις χορήγησης συνθετικών οπιοειδών αυξήθηκαν κατά 600.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ