Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Από το πρόγραμμα του «902»

Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Β.Ι. Λένιν (22 Απριλίου 1870-21 Ιανουαρίου 1924), το «Υλισμός και Εμπειριοκριτικισμός» θα επιχειρήσει να προσεγγίσει η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή 1-3 μ.μ. στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Γραμμένο από τον Φλεβάρη ως τον Οχτώβρη του 1908 και εκδοθέν τον Μάη του 1909, το κυριότερο αυτό φιλοσοφικό έργο του Β.Ι. Λένιν συνιστά μια υποδειγματική εργασία όπου συνδυάζεται η φλογερή επαναστατικότητα και η βαθιά επιστημονικότητα.

Ο Λένιν έγραψε τον «Υλισμό και Εμπειριοκριτικισμό» στην περίοδο της άγριας τρομοκρατίας που είχε επιβάλει η τσαρική απολυταρχία μετά την καταστολή της επανάστασης του 1905-1907 και με την αντίδραση να οργιάζει σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής της Ρωσίας και όχι μόνο, καθώς στην εποχή του ιμπεριαλισμού η αστική τάξη όλων των χωρών στράφηκε προς την αντίδραση στην οικονομία, στην πολιτική και την ιδεολογία.

Ταυτόχρονα, στη φιλοσοφία κυριαρχούσαν οι πιο αντιδραστικές μορφές ιδεαλισμού που αρνούνταν το νομοτελειακό χαρακτήρα της εξέλιξης στη φύση και την κοινωνία και τη δυνατότητα να την γνωρίσουμε.

Η «αναζήτηση του θεού», οι απόπειρες μετατροπής του σοσιαλισμού σε ένα «νέο είδος θρησκείας» αλλά και οι απόπειρες «αποσύνδεσης» της φιλοσοφίας από την πολιτική συνιστούσαν ολόπλευρη επίθεση στο συνειδητό προλεταριάτο.

Ο Β.Ι. Λένιν στον «Υλισμό και Εμπειριοκριτικισμό» υπερασπίστηκε αποφασιστικά, αλλά και ανέπτυξε παραπέρα τον Μαρξιστικό φιλοσοφικό υλισμό και τη διαλεκτική - υλιστική γνωσιοθεωρία, έδωσε έναν εξαιρετικό ορισμό της ύλης, ανέδειξε τη διαλεκτική διαδικασία της γνώσης καθώς και τη σημασία της πράξης ως βάσης και σκοπού της γνώσης και ως κριτηρίου της αλήθειας.

Στον «Υλισμό και Εμπειριοκριτικισμό», έργο στο οποίο θεμελιώνεται η δυνατότητα της αντικειμενικής γνώσης της φύσης και της κοινωνίας, ο Β.Ι. Λένιν αποκάλυψε την δήθεν «ακομματικότητα» της αστικής φιλοσοφίας, η οποία μέσω των καθηγητών της και παραποιώντας τα πορίσματα των ειδικών τομέων της επιστήμης, επιχειρούσε και επιχειρεί να αποδείξει την «αιωνιότητα» του καπιταλισμού, και απευθυνόμενος στους μαρξιστές τόνιζε ότι αυτοί «πρέπει να ξέρουν να εφαρμόζουν τη δική τους γραμμή και να πολεμούν ολόκληρη την παράταξη των εχθρικών στο προλεταριάτο δυνάμεων και τάξεων».

O μαρξισμός και τα ζητήματα της γλωσσολογίας

Στην εκπομπή «Σελίδες Γνώσης», που προβάλλεται τη Δευτέρα 23 Γενάρη στις 6 μ.μ. από την τηλεόραση του «902», θα γίνει μια συζήτηση για ένα θέμα που πολύ λίγο συζητείται και ακόμα λιγότερο συζητιέται η εργασία για το θέμα αυτό, η οποία θα είναι στο επίκεντρο της εκπομπής: O μαρξισμός και τα ζητήματα της γλωσσολογίας του Ι.Β. Στάλιν περιλαμβάνεται στον τόμο 16 των Απάντων του (Εκδ. «Σύγχρονη Εποχή») και αποτελεί μια περίπου άγνωστη πτυχή του πολύπλευρου προβληματισμού του σοβιετικού ηγέτη. Η εργασία, που έχει χαρακτηριστεί ως αξιόλογη ακόμα και από αστούς διανοούμενους, πραγματεύεται κάποια κεντρικά ζητήματα, όπως το αν η γλώσσα ανήκει στο εποικοδόμημα ή στη βάση του κοινωνικού γίγνεσθαι και αν η γλώσσα είναι φαινόμενο ταξικό ή διαταξικό με αναφορές στα επιχειρήματα αντιπάλων και υποστηρικτών της εκάστοτε θεωρίας. Καλεσμένος στην εκπομπή ο συγγραφέας Ανδρέας Σκαμπαρδώνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ