Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη μάχη για την ανάπτυξη των αγώνων

Οι εξελίξεις στον κλάδο, η εμπειρία που βγαίνει από τη μέχρι σήμερα αγωνιστική δράση του Σωματείου και η παρέμβασή του στους χώρους δουλειάς ήταν τα ζητήματα που κυρίως απασχόλησαν την προχτεσινή τακτική γενική συνέλευση του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου, στην εισήγησή της αναφέρθηκε στην επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο στον κλάδο, εκφράσεις της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, οι μειώσεις μισθών και ωρών εργασίας, οι καταγγελίες επιχειρησιακών συμβάσεων, η απλήρωτη εργασία και οι απολύσεις, οι συγχωνεύσεις που ενέχουν τον κίνδυνο μαζικών απολύσεων και άλλα. Επιβεβαιώνεται, σημείωσε, ότι «η ικανοποίηση των δικών μας αναγκών δεν περνά μέσα από την κερδοφορία της τράπεζας αλλά μέσα από τη ρήξη με το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες». Μιλώντας για τον επιζήμιο ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) και στα επιχειρησιακά σωματεία, επισήμανε ότι οι δυνάμεις του ακολουθούν μια τακτική διαίρεσης των εργαζομένων, καλλιεργούν την αδράνεια, συμμετέχουν και προωθούν το «διάλογο» με την εργοδοσία, στηρίζουν, τελικά τις ανάγκες του κεφαλαίου. Για αυτό, υπογράμμισε, «πρέπει να τους αποκαλύπτουμε συστηματικά».

Το κλαδικό Σωματείο τόνισε πως πρέπει να ενώσει τους εργαζόμενους στο σύνολο του κλάδου ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Μίλησε για το σημαντικό βήμα συγκρότησης του ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και στη συνέχεια ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της οργάνωσης της δράσης από τα κάτω με γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και άλλες μορφές.

Σημαντικά εργαλεία οι σωματειακές επιτροπές

Στην εισήγηση και σε τοποθετήσεις που ακολούθησαν τονίστηκε ο πολύτιμος ρόλος των Σωματειακών Επιτροπών. Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όπου δρουν έχουν συμβάλλει κατά πολύ στην ανάπτυξη της δράσης, σημειώνονται μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες, γίνονται συζητήσεις και άλλα.

Επίσης, αναφέρθηκαν τα όσα έγιναν στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ όπου η πλειοψηφία συζήτησε με το ζόρι το ζήτημα των αντεργατικών σχεδιασμών που προωθεί ο Ομιλος Πειραιώς και η βασική της θέση είναι πως τάχα η εργοδοσία έχει συμφωνήσει ότι θα παγώσει τα σχέδιά της. Ακόμα, για τις μειώσεις μισθών στην ΑΤΕ η πλειοψηφία δηλώνει απλώς ότι συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους ενώ προβάλλει το επιχείρημα πως οι μειώσεις νοθεύουν την ανταγωνιστικότητα!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ