Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κλιμακώνουμε την πάλη, διευρύνουμε την Κοινωνική Συμμαχία

Συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

H κλιμάκωση της πάλης, με την προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις αρχές Φλεβάρη, όπως προτείνουν με την κοινή ανακοίνωσή τους 13 Εργατικά Κέντρα και 7 Ομοσπονδίες ήταν στο κέντρο της συζήτησης που έγινε χτες στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Κανένας διάλογος, καμία νέα αντεργατική παρέμβαση, κλιμάκωση των αγώνων για να παρεμποδιστεί η χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και της λαϊκής εργατικής οικογένειας. Σε αυτά τα μέτωπα τα συνδικάτα πρέπει να επικεντρώσουν τη δράση τους, και να κάνουν πιο αποφασιστική την παρέμβασή τους, τονίστηκε χαρακτηριστικά στη χτεσινή συζήτηση.

Οι εξελίξεις στη χώρα μας, η όξυνση της κρίσης αλλά και της επιθετικότητας του κεφαλαίου, επιβάλλουν την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, αλλά και την ενδυνάμωση της Κοινωνικής Συμμαχίας, που, με οργάνωση και ενιαία πάλη, θα αντιπαλεύει τη στρατηγική των μονοπωλίων.

Στα πλαίσια αυτά, διοργανώνεται και η αυριανή πλατιά σύσκεψη ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ.

Η όξυνση της επιθετικότητας του κεφαλαίου, υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση, είναι αντανάκλαση του βαθαίματος της καπιταλιστικής κρίσης, γι' αυτό επιδιώκεται η ταχύτερη εφαρμογή των αντεργατικών ανατροπών, και η διαχείριση του χρέους προς όφελός του και σε βάρος όλων των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τα ιδεολογήματα της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και του εκσυγχρονισμού με τα μέσα παραγωγής στα χέρια του κεφαλαίου είναι ασυμβίβαστα με τα εργασιακά δικαιώματα.

Επείγει, λοιπόν, η γενίκευση των αγώνων, να μην περάσουν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, να μην περάσει η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, να υπογραφούν συμβάσεις με ικανοποιητικούς όρους, να προστατευτούν οι άνεργοι, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει άνεργος χωρίς επίδομα, φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη, ασφάλιση, κλπ. Αυτό μπορεί να το επιβάλλει μόνο η δύναμη του κινήματος.

Κρίσιμο μέτωπο είναι και η αποτροπή της φορολογίας και των χαρατσιών που έχουν πάρει γενικευμένη μορφή και μόνιμο χαρακτήρα. Γιατί, όπως φαίνεται, η φορολογική πολιτική θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο από όσο ήταν μέχρι σήμερα σε ένα εργαλείο αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων παραμερισμού και καταστροφής των μικρομεσαίων στρωμάτων και άρα πιο γρήγορης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου.

Απαραίτητος όμως όρος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, όπως υπογράμμισαν και χτες τα στελέχη της Γραμματείας, για να δοθεί αποφασιστική ώθηση στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια είναι η καθολική απόρριψη της πολιτικής του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ανάγκη αυτή επιβεβαιώθηκε περίτρανα και στην περίπτωση της Παναττικής απεργίας, για την οποία αν και υπήρξαν αποφάσεις για συμμετοχή σε αυτήν από συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται από αυτές τις δυνάμεις, στην πράξη την υπονόμευσαν με κάθε τρόπο. Και η μάχη της απεργίας δόθηκε μόνο - και για ακόμα μια φορά - από τις ταξικές δυνάμεις και πολλές φορές ενάντια στις γνωστές πλειοψηφίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ