Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Kανένα παιδί νηστικό, κανένα παιδί αμόρφωτο

Τα κρούσματα υποσιτισμού δέκα τουλάχιστον παιδιών ηλικίας 6-12 χρόνων, που παρουσιάστηκαν στο 54ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την προβληματική κατάσταση στη θέρμανση του σχολικού κτιρίου είναι ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η καπιταλιστική κρίση βιώνεται με αφόρητο τρόπο από τις λαϊκές οικογένειες. Το συγκεκριμένο σχολείο είναι από αυτά που η πλειοψηφία των μαθητών ανήκει σε οικογένειες μεταναστών. Χτες μετά από παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Ανω Πόλης και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο δήμος έδωσε εντολή να εξασφαλιστεί η προμήθεια πετρελαίου (τέλειωνε χτες) ώστε να μη μείνουν χωρίς θέρμανση τα παιδιά. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα υποσιτισμού που στο συγκεκριμένο σχολείο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, ο δήμος αντί να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παροχή δωρεάν πρωινού σε όλα τα παιδιά, ζήτησε λίστα για τον αριθμό των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ώστε να στέλνει κολατσιό. Πρακτική που οδηγεί στο στιγματισμό τους.

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Ανω Πόλης σημειώνει ότι ο υποσιτισμός παιδιών είναι ο ορισμός της σύγχρονης βαρβαρότητας και προσθέτει: «Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κατάσταση που ζούμε. Κανένας από εμάς δεν επέλεξε να είναι άνεργος, ανασφάλιστος, εργαζόμενος με το "κομμάτι". Κανένα από τα παιδιά μας δεν πάει στο σχολείο νηστικό επειδή ...θέλει να αδυνατίσει για κομψότητα».

«Δεν ντρεπόμαστε για την κατάσταση», επισημαίνει η Λαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι αυτοί που πρέπει να ντρέπονται είναι αυτοί που «"πτωχεύουν συντεταγμένα" το λαό για χάρη της κερδοφορίας μονοπωλιακών ομίλων». Καλεί δε σε «οργάνωση σε κάθε τάξη, σχολείο, γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς! Ολοι στα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές της γειτονιάς».

Και καταλήγει: «Μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι να απαιτήσουμε:

  • Ούτε ευρώ από τη λαϊκή οικογένεια για θέρμανση στα σχολεία. Αμεση χρηματοδότηση των αναγκών των σχολείων.
  • Δωρεάν διατροφή στο σχολείο με ευθύνη του κράτους για τους μαθητές, αλλά και τους ανήμπορους, τους ανέργους.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα κυλικεία.
  • Δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
  • Ειδική μέριμνα για τα παιδιά των ανέργων».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ