Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Λυρικό «Καπέλο από ψάθα»

Νίνο Ρότα
Νίνο Ρότα
Σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση παρουσιάζεται σήμερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Νίνο Ρότα. Του Ιταλού δημιουργού, που έχει προσφέρει αμέτρητα μελωδικά «ταξίδια» στους κινηματογραφόφιλους. Παρ' όλο που οι περισσότεροι από εμάς τον γνωρίζουν κυρίως σαν συνθέτη μουσικής για κινηματογράφο ο Νίνο Ρότα έχει γράψει και ορισμένες όπερες, που όμως είναι άγνωστες στη χώρα μας.

Η δημοφιλέστερη - στο εξωτερικό - όπερά του είναι το «Καπέλο από ψάθα Ιταλίας», που ανεβάζει από σήμερα και για έξι ακόμη παραστάσεις η Εθνική Λυρική Σκηνή. Είναι η πρώτη φορά που όπερα του Νίνο Ρότα παρουσιάζεται στην Αθήνα, προσφέροντας την ευκαιρία στο μουσικόφιλο κοινό της χώρας μας να γνωρίσει και μια άλλη πλευρά του έργου του.

Πρόκειται για όπερα ανάλαφρη, διασκεδαστική, μια «μουσική φάρσα» όπως τη χαρακτήριζε ο δημιουργός της, μια μουσική σύνθεση που φτάνει εύκολα στο κοινό. Η αρμονία διακρίνεται για την απλότητά της, καθώς σημασία για τον Ρότα έχει η εκφραστική αμεσότητα και ο αυθορμητισμός. Η όπερα βασισμένη στο ομώνυμο και ευρύτατα γνωστό θεατρικό έργο του Ευγένιου Λαμπίς, δίνει τον πρώτο λόγο στη μελωδία. Παίρνοντας το θεατρικό έργο στα χέρια του το 1944 και κινούμενος στο πνεύμα της κωμικής όπερας ή της οπερέτας, ο Νίνο Ρότα χρειάστηκε ένα χρόνο, για να ολοκληρώσει τη σύνθεσή του. Η ενορχήστρωση του έργου έγινε δέκα χρόνια αργότερα, όταν ο διευθυντής του θεάτρου «Μάσιμο» αποφάσισε να το εντάξει στον προγραμματισμό του θεάτρου. Ο Ρότα χρησιμοποιεί σε αυτό στοιχεία από τις συνθέσεις του για κινηματογράφο, ακολουθώντας παράλληλα τα βήματα των μεγάλων μουσουργών της όπερας. Οι μουσικές αναφορές, μάλιστα, στον «Κουρέα της Σεβίλλης» είναι ευδιάκριτες. Η πρεμιέρα δόθηκε το 1955 με επιτυχία και το έργο παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις, γνωρίζοντας την πιο θριαμβευτική του στιγμή, πριν βγει από τα σύνορα της Ιταλίας, όταν το σκηνοθέτησε ο Τζόρτζιο Στρέλερ στο Πίκολο Τεάτρο το 1958.

Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο Φαντινάρ, που ενώ ετοιμάζεται να παντρευτεί, το «αδιάκριτο» άλογό του τρώει το καπέλο από ψάθα Ιταλίας της Αναΐδας, μιας παντρεμένης γυναίκας η οποία συναντιέται με τον εραστή της στο δάσος της Βουλόνης. Το καπέλο πρέπει ν' αντικατασταθεί άμεσα για να μην υποψιαστεί τίποτε ο σύζυγος της Αναΐδας. Καθώς είναι σπάνιο κομμάτι αρχίζει ένας αγώνας δρόμου με πολλές κωμικές καταστάσεις, για να βρεθεί ένα ίδιο.

Η όπερα ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη και χορογραφία: Ισίδωρου Σιδέρη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: William Matteuzzi,Σέργιος Καλαμπάκος,Γιάννης Γιαννίσης,Σώτος Παπούλκας,Κύρος Πατσαλίδης,Μαρία Μητσοπούλου,Μαρίνα Κρίλοβιτς κ.ά. Οι παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί επίσης για τις 20, 21, 23, 24, 25 και 28 Φεβρουαρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ