Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συγκαλύπτουν τη σφαγή συντάξεων και ασφαλιστικών ταμείων

Καθώς η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να ελαφρύνει τους εργοδότες και ταυτόχρονα, επικαλούμενη τα ελλείμματα που η πολιτική της δημιουργεί, μειώνει δραστικά τις συντάξεις κύριες και επικουρικές, την ίδια στιγμή, αναζητά νέους τρόπους χρηματοδότησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για να καλύψει την τρύπα που θα ανοίξουν οι εργοδοτικές απαλλαγές. Στο σχεδιασμό αυτό είναι ενταγμένο το διήμερο σεμινάριο που άρχισε χτες στην Αθήνα και το διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης και το εδώ γραφείο της με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα αντίστοιχα υπουργεία Εργασίας των Σουηδίας, Δανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Οι νέες αυτές απαλλαγές που εκκολάπτονται προς το κεφάλαιο αναμένεται να περιληφθούν σε σχετικό νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες και θα δικαιολογηθούν, όπως έκανε και χτες στην παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, με το πρόσχημα των υψηλών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που όπως είπε ανέρχονται από το 45 έως 50% του μισθού. Αυτό βέβαια που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι και αυτές οι εισφορές προέρχονται από την απλήρωτη εργασία των εργατών και δεν καταβάλλονται από τους εργοδότες. Κατά συνέπεια, η απαλλαγή των εργοδοτών, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ωφελήσει μόνο αυτούς και όχι το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών δε θα οδηγήσει σε αύξηση φόρων, αλλά τα έσοδα των Ταμείων θα καλυφθούν από τη διεύρυνση του αριθμού στο μέλλον των επιχειρήσεων που θα πληρώνουν. Εντούτοις, η εδώ και δεκαετίες ύπαρξη και διόγκωση της φοροδιαφυγής σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, παρά τις επαναλαμβανόμενες χαριστικές ρυθμίσεις και απαλλαγές προς τις επιχειρήσεις, δεν προδικάζει τίποτα καλό για τους ασφαλισμένους και τα Ταμεία.

Εξίσου ανησυχητικές είναι και οι τοποθετήσεις που έγιναν από ορισμένους παράγοντες στο σεμινάριο οι οποίοι θεωρούν υψηλές τις παροχές που δίνονται από ορισμένα Ταμεία π.χ. οι επικουρικές συντάξεις, αλλά και η άποψη που διατυπώθηκε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι οι χαμηλές συντάξεις, αλλά η φτώχεια άλλων κοινωνικών ομάδων όπως παιδιών, ανέργων κλπ. Υποστηρίχθηκε δε ότι προς αυτές τις κοινωνικές ομάδες πρέπει να κατευθυνθούν πόροι που θα αφαιρεθούν από το ασφαλιστικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό, οι θιασώτες του συστήματος πλασάρουν ως λύση όχι την ενίσχυση όλων όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά αντίθετα καλλιεργούν την αντιπαλότητα ανάμεσα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ