Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις 908.000 οι άνεργοι το Δεκέμβρη!

Δράση για την αγωνιστική συσπείρωση και τη στήριξη των ανέργων αναλαμβάνουν Επιτροπές Ανέργων συνδικάτων και Λαϊκές Επιτροπές

Από συλλαλητήριο τον περασμένο Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από συλλαλητήριο τον περασμένο Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη
Αριθμό ρεκόρ σημείωσαν οι άνεργοι το Δεκέμβρη του 2011 καθώς σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του ΟΑΕΔ έφτασαν τα 908.000 άτομα, αυξημένοι κατά 104.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010! Οσο ζεστό χρήμα και να σπρώχνει η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ στα ταμεία των επιχειρηματιών, μέσω διάφορων προγραμμάτων, η ανεργία δεν ανακόπτεται. Είναι γέννημα και θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος και σήμερα σε περίοδο κρίσης γιγαντώνεται. Η πολιτική των προγραμμάτων της κυβέρνησης ένα στόχο εξυπηρετεί: Την απαίτηση του κεφαλαίου για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλαδή το συντριπτικό χτύπημα των μισθών τους, συνολικά των δικαιωμάτων τους. Φρένο σε αυτόν τον εφιάλτη μπορούν να βάλουν μόνο οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι με τον κοινό ανυποχώρητο αγώνα τους ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση μέτρα για τη συσπείρωση και οργάνωση της πάλης των ανέργων παίρνουν οι Επιτροπές Ανέργων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής, του Σωματείου Λογιστών και των Λαϊκών Επιτροπών 2ου Διαμερίσματος, 3ου-4ου Διαμερίσματος, 5ου-6ου Διαμερίσματος, 7ου Διαμερίσματος Αθήνας και Υμηττού, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Γαλατσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει:

  • Κυριακή 15 Γενάρη και ώρα 10 π.μ. σύσκεψη της κλαδικής Γραμματείας Εμπορίου του ΠΑΜΕ στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β πίσω από τη Μητρόπολη - Σύνταγμα).
  • Δευτέρα 16 Γενάρη και ώρα 9.30 π.μ. στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, με κατεύθυνση το ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου, κινητοποίηση για το σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας. Κανένας συνάδελφος να μη μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  • Τρίτη 17 Γενάρη, συμμετοχή στην παναττική απεργία 11 π.μ. με το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
  • Δευτέρα 23 Γενάρη, και ώρα 10 π.μ. κινητοποίηση για τα χαράτσια ακινήτων στη ΔΕΗ Αριστείδου.
  • Τετάρτη 25 Γενάρη, και ώρα 4 μ.μ. σύσκεψη των επιτροπών ανέργων στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων για παραπέρα οργάνωση και δράση.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Ανέργων τονίζουν ανάμεσα στα άλλα:

«Ολοι μας βιώνουμε την αντεργατική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά και της τωρινής του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Εμείς οι άνεργοι και άνεργες δεχόμαστε επιπλέον την ψυχολογική πίεση της ανεργίας. Η πρότασή μας είναι να αποτινάξουμε την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, να οργανωθούμε, να συντονιστούμε με άνεργους και εργαζόμενους και από άλλους κλάδους, ώστε να δώσουμε δυναμική απάντηση σε αυτούς που μας στερούν τα στοιχειώδη για να ζήσουμε. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργατών, το παράδειγμα των εργαζομένων της "Χαλυβουργίας", που έχουν στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ, μας δείχνει το δρόμο. Δε θα γίνουμε μοχλός πίεσης για να μειώσουν τα μεροκάματα στις οικογένειές μας, στους φίλους και γνωστούς μας».

Επιδοτείται μόλις 1 στους 3 ανέργους!

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΔ από το σύνολο των ανέργων (907.891) εμφανίζει ως άνεργους τους 730.621 καθώς τους υπόλοιπους 177.270 τους χαρακτηρίζει ως «μη αναζητούντες εργασία». Από το σύνολο των ανέργων, δηλαδή τα 907.891 άτομα, επιδοτείται μόλις το 30,2%, δηλαδή οι 273.867 άνεργοι.

Από το σύνολο που ο ΟΑΕΔ εμφανίζει ως ανέργους (δηλ. από τους 730.621) το 39,94% (291.804) είναι άνεργοι για 12 ή και περισσότερους μήνες, ενώ το 60,06% (438.817) για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Επίσης το 63,16% των ανέργων (δηλαδή οι 461.426 άνεργοι) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 54 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ