Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ραγδαία υποχώρηση στις καταθέσεις

Καταφύγιο στους κρατικούς και διακρατικούς μηχανισμούς στήριξης, στον πακτωλό της χορηγούμενης ρευστότητας, βρίσκει το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο.

Tα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια που έχουν αντλήσει από το «Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών» (από την κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος και την Τράπεζα της Ελλάδας) έφτασαν το Νοέμβρη του 2011 στα 116,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpha Bank το ποσό αυτό συνεχίζει να διογκώνεται και το αναμένουν, για το τέλος Δεκέμβρη του 2011, στα 125 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 57% του παραγόμενου ΑΕΠ!

Σε ραγδαία υποχώρηση συνεχίζει η μάζα των καταθέσεων στις τράπεζες, εξέλιξη που σε ένα ορισμένο βαθμό έχει να κάνει με τις εκροές κεφαλαίων, σε θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια της πλουτοκρατίας, όπως στις τράπεζες της Ελβετίας. Οι καταθέσεις στις ντόπιες τράπεζες από 237,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 υποχώρησαν (Νοέμβρης 2011) στα 172,8 δισ. ευρώ. Στην τελευταία διετία η συρρίκνωση των καταθέσεων που εμφανίζονται στις ντόπιες τράπεζες φτάνει στα 64,5 δισ. ευρώ και σε ποσοστό στο 27%. Στην εξέλιξη αυτή αποδίδουν οι τραπεζίτες τις ανάγκες τους για προσφυγή στους μηχανισμούς της κεντρικής τράπεζας.

Η απαξίωση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, πέρα από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, κλιμακώνεται και με τους ελέγχους που διενεργεί για λογαριασμό και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών το μονοπώλιο «Blackrock», σχετικά με τα επισφαλή δάνεια των πελατών τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έκθεση παραδόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Στο τέλος του Φλεβάρη αναμένονται οι ανακοινώσεις για το ύψος των «προβληματικών» δανείων και για τη συνέχεια οι ανακοινώσεις των τραπεζών για τα επιχειρηματικά πλάνα, τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους και οι τρόποι άντλησης κεφαλαίων. Ορισμένοι από τους τραπεζικούς ομίλους σχεδιάζουν και την πώληση των θυγατρικών εταιρειών τους στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ