Σάββατο 14 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Τσεκούρωμα στη στρεμματική επιδότηση

Επειδή ξεπεράστηκε το πλαφόν των 2.500.000 στρεμμάτων

Τσεκούρωμα θα πέσει στη συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση στο βαμβάκι επειδή ξεπεράστηκε το πλαφόν των 2.500.000 στρεμμάτων, που επιβάλλει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος καλλιεργήθηκαν 3.000.000 στρέμματα με βαμβάκι. Με βάση το νούμερο αυτό η συνδεδεμένη ενίσχυση που πρόκειται να δοθεί τέλος Φλεβάρη - αρχές Μάρτη θα είναι 67 ευρώ το στρέμμα, από 80,56 ευρώ/στρέμμα.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τα όσα ψήφισε η πρώτη τον Ιούνη του 2003 στο βασικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ και στη συνέχεια με τα όσα ψήφισε η δεύτερη τον Απρίλη του 2004 και τον Ιούνη του 2008. Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε την αποδέσμευση της επιδότησης κατά 65% και ακολούθως με τον κανονισμό που ψήφισε τον Ιούνη του 2008 μειώθηκε το πλαφόν στο βαμβάκι κατά 1.200.000 στρέμματα. Πέρυσι οι τιμές στο βαμβάκι ανέβηκαν, πράγμα που οδήγησε φέτος στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ομως φέτος και η τιμή στο βαμβάκι μειώθηκε κατά 30 λεπτά το κιλό περίπου και η επιδότηση μειώνεται κατά 13,5 ευρώ το στρέμμα. Και εκεί που οι βαμβακοπαραγωγοί ήλπιζαν ότι φέτος θα έχουν εισόδημα της προκοπής, τα πράγματα τους διαψεύδουν...

Για τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς η λύση είναι ο συντονισμός της πάλης τους με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και αγωνιστικά να διεκδικήσουν να καταργηθεί η ποσόστωση στο βαμβάκι και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με τον πληθωρισμό τα κοινοτικά κονδύλια του βαμβακιού, να συνδεθεί ολόκληρη η επιδότηση με την παραγωγή για να αναπτυχθεί η βαμβακοκαλλιέργεια και να διασφαλιστεί το εισόδημά τους. Καλούνται επίσης να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Γιατί όσα αρνητικά ψηφίστηκαν για το βαμβάκι τα εφαρμόζει κατά γράμμα και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Οι βαμβακοπαραγωγοί καλούνται παράλληλα να παλέψουν για να βάλουν φρένο στην άγρια πολιτική που εφαρμόζεται και να δώσουν προοπτική στον αγώνα τους, με την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Να διεκδικήσουν ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της βαμβακοκαλλιέργειας, έτσι όπως συμφέρει το λαό, τη χώρα, τους μικρομεσαίους αγρότες και όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ