Κυριακή 15 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι μετανάστες εργάτες αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει εκτενή αποσπάσματα από την Εκθεση που κατέθεσε το Κόμμα στην Επιτροπή της Βουλής για τη μετανάστευση, τον περασμένο Οκτώβρη

Την ώρα που διογκώνεται η καταστολή εναντίον όσων προσφύγων του ιμπεριαλισμού αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, την ώρα που οι συλλήψεις φτάνουν τις δεκάδες χιλιάδες, οι απελάσεις γίνονται κατά εκατοντάδες, ενώ άλλον ένα χειμώνα πτώματα ανασύρονται από τον Εβρο στην απελπισμένη προσπάθεια μεταναστών να περάσουν το ποτάμι, την ώρα που η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την αντιδραστική αντιμεταναστευτική πολιτική, στήνει και φράκτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα για να δυσκολέψει παραπέρα τα περάσματα, αποκτά ξεχωριστή σημασία Εκθεση που κατέθεσε το ΚΚΕ στην Επιτροπή της Βουλής για τη μετανάστευση (Οκτώβρης 2011), θίγοντας την ουσία του φαινομένου, παρουσιάζοντας τις πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς, την υποκρισία ΕΕ και κυβερνώντων, την καταστολή και εκμετάλλευση που υφίστανται οι κυνηγημένοι. Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα άμεσης ανακούφισης, καλεί Ελληνες και ξένους εργάτες σε κοινό αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα εκτενή αποσπάσματα αυτής της Εκθεσης, όπως και άλλες πτυχές του Μεταναστευτικού:

«1. Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα αναδείξει ότι η μετανάστευση στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική φάση του καπιταλισμού σχετίζεται με την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας μέσω της συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την αναδιανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Η εισαγωγή, η διευκόλυνση ή η ανοχή εισόδου ξένου εργατικού δυναμικού από λιγότερο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αυξομειώνεται ανάλογα με το επίπεδο καπιταλιστικής ανάπτυξης ή ύφεσης, με το επίπεδο έντασης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα, γεγονός που δεν οφείλεται σε κατακτήσεις ή υποχωρήσεις στο επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά, αντίστροφα, τα λεγόμενα "ανθρώπινα δικαιώματα" στον καπιταλισμό προσαρμόζονται στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς σε συνθήκες κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.) αφιερώνουν πολυσέλιδα κεφάλαια στο θέμα μετανάστευση, με κατεύθυνση την πλήρη ευθυγράμμιση των μεταναστευτικών ροών με τις συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας κατά χώρα και χρονική περίοδο. Στο πλαίσιο μιας αυστηρά επιλεκτικής μετανάστευσης εντάσσονται και οι κατευθύνσεις για "μπλε κάρτα" (προσέλκυση ειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού), "κυκλική" μετανάστευση (κυρίως για ανειδίκευτο ή μισοειδικευμένο συνεχώς ανακυκλούμενο εργατικό προσωπικό) κ.λπ.


Επομένως, στη βάση της όξυνσης του μεταναστευτικού ζητήματος βρίσκεται η όξυνση της αντίθεσης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.

2. Ο αριθμός των μεταναστών σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε 214 εκατ. (από 150 εκατ. το 2000), με πρόβλεψη να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ζουν 33 εκατ. μετανάστες (29 εκατ. το 2007). Σε όλες τις μελέτες της ΕΕ, τονίζεται η ανάγκη προσέλκυσης ακόμη μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών για να διατηρηθεί η δημογραφική ισορροπία στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, με πρόσχημα την υπογεννητικότητα των ντόπιων εργαζομένων, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 22 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι. Στόχος, επομένως, είναι η εκμετάλλευση εισαγόμενου, πιο φτηνού και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού, ώστε να ανταποκριθεί η ΕΕ στον ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ο αριθμός των εκτοπισμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ για το 2010, ανερχόταν σε 43,7 εκατ., όπου περιλαμβάνονται και 15,4 εκατ. πρόσφυγες.

3. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό μεταναστών, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γειτνίασή της αφενός με χώρες των Βαλκανίων που υπέστησαν την καπιταλιστική παλινόρθωση και αφετέρου με χώρες της Ασίας, Μ. Ανατολής και Αφρικής, όπου εκδηλώθηκαν δολοφονικές ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις ή υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις.

Χαρακτηριστικό του δεύτερου κύματος μαζικής εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, που εκδηλώθηκε μετά τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ, είναι ότι τελικός προορισμός τους δεν είναι η χώρα μας, αλλά άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της άρχουσας τάξης που εκπροσωπούν για πλήρη ενσωμάτωση στην ΕΕ και τις Συνθήκες και τους Κανονισμούς της ΕΕ (Σένγκεν, Δουβλίνο ΙΙ) και η ευλαβική τήρησή τους έχουν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό αυτής της μεγάλης κατηγορίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, στο να λειτουργεί τελικά η χώρα μας ως κυματοθραύστης για τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Οι κριτικές που ακούγονται τελευταία από σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα και τα δειλά διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΕ για αλλαγή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα, γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Η μοναδική λύση είναι η ανυπακοή στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Σένγκεν, στην κατεύθυνση της αποδέσμευσης από την ΕΕ, ο εφοδιασμός αυτής της μεγάλης κατηγορίας μεταναστών και προσφύγων με ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν προς άλλα κράτη της ΕΕ. Οι πρόσφατες συζητήσεις στα όργανα της ΕΕ για αναθεώρηση της Σένγκεν και εισαγωγή περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση αποδεικνύουν ότι η ΕΕ είναι μια λυκοσυμμαχία που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, ντόπιων και ξένων.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αναζητούν κατασταλτικούς τρόπους μείωσής τους, συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τις στρατιωτικές επεμβάσεις, διατηρούν στρατούς κατοχής σε ξένες χώρες, έχουν συμβάλει στη διόγκωση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα αστικά κόμματα (ΛΑ.Ο.Σ., Δημοκρατική Συμμαχία κ.λπ.), που στηρίζουν τη στρατηγική των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.

4. Η πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας όσον αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είναι εξαιρετικά σοβαρή. Xιλιάδες ζουν κυριολεκτικά σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να τους χορηγούνται νομιμοποιητικά ή ταξιδιωτικά έγγραφα. Πολλοί από αυτούς έχουν ως τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, όπου είναι ήδη εγκατεστημένοι συγγενείς ή φίλοι ομοεθνείς τους. Παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας χωρίς δικαιώματα, ζώντας σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή σε πρωτόγονους καταυλισμούς, ιδιαίτερα στην Αθήνα, την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, αναζητώντας απεγνωσμένα διέξοδο διαφυγής.

Αλλοι πάλι, παρότι βρίσκονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, στερούνται άδειας παραμονής για εργασία ή διεθνούς προστασίας. Και αυτό επειδή είτε δεν κατάφεραν να λάβουν ποτέ άδεια παραμονής, αφού δεν είχαν τις ιδιαίτερα δύσκολες προϋποθέσεις που απαιτούσε η αντιμεταναστευτική νομοθεσία, είτε έλαβαν αλλά δεν μπόρεσαν να την ανανεώσουν εξαιτίας των απαράδεκτων απαιτήσεων (υψηλός αριθμός ενσήμων, σύμβαση εργασίας σε ισχύ, ακριβό παράβολο κ.ά.).

Οσον αφορά δε τους πρόσφυγες, σε πολλούς δε δίνεται καθόλου η δυνατότητα να υποβάλουν το αίτημα για χορήγηση διεθνούς προστασίας (π.χ. άσυλο, επικουρική προστασία), σε άλλους εκκρεμεί η αίτησή τους για πολλά χρόνια. Τα ποσοστά έγκρισης αιτημάτων ασύλου κυμαίνονταν για πάνω από μια δεκαετία σε εξευτελιστικά ποσοστά της τάξης του 1%, πρόσφατα έφτασαν στο 5%, που και πάλι αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των διωγμένων από τις πατρίδες τους.

Αναγκάζονται έτσι να προσφέρουν "μαύρη" και ανασφάλιστη εργασία, έχουν καταντήσει έρμαια της εργοδοσίας που τους εκμεταλλεύεται ασύστολα (π.χ. Μανωλάδα), θύματα των κατασταλτικών μηχανισμών και των ρατσιστικών ομάδων και συμμοριών, στόχοι για χρησιμοποίηση από διάφορα εγκληματικά κυκλώματα. Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα στο κέντρο της Αθήνας, τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους Ελληνες εργαζόμενους που ζουν κι εργάζονται στο κέντρο και στις κοντινές υποβαθμισμένες συνοικίες.

5. Οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των μεταναστών και προσφύγων, αλλά τα οξύνουν ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στη νομοθεσία για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας αφορούν μικρό αριθμό μεταναστών και ουσιαστικά στοχεύουν στη βαθύτερη ενσωμάτωση και χειραγώγησή τους.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία, τόσο από την κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου, επιλέγεται η διατήρησή τους σε καθεστώς εγκλωβισμού, ομηρίας και συνεχούς καταστολής. Στοχεύουν να συμβάλουν και με τον τρόπο αυτό στην περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου, στον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης για την αιτία των προβλημάτων, στην καλλιέργεια διχαστικών και διασπαστικών απόψεων και συμπεριφορών στους εργαζόμενους.

6. Το Κόμμα μας αντιμετωπίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων ως αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης που συμβάλλει με την εργασία του στην παραγωγή κοινωνικού πλούτου. Δεν δέχεται το διαχωρισμό σε "νόμιμους" και "παράνομους", "λαθρομετανάστες" κ.λπ. Εχει πρωτοστατήσει στον κοινό αγώνα Ελλήνων και ξένων εργατών για τα δικαιώματά τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει αταλάντευτα να εργάζεται και να αγωνίζεται.

Εχει αναδείξει τις πραγματικές αιτίες για τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά των ημερών μας, που, από τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, αποσιωπούνται ή υποβαθμίζονται: Οι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας σπρωγμένοι από την ανάγκη να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια που οι ιμπεριαλιστές σπέρνουν στις πατρίδες τους. Οσο διατηρούνται αυτές οι αιτίες, τόσο θα δημιουργούνται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων, εξαθλιωμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων που θα αναζητούν στη μετανάστευση τη διέξοδο για την επιβίωσή τους. Ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν οι άνθρωποι αυτοί, θύματα της εγκληματικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής, είναι όχι μόνο δίκαιος, αλλά και πιο ισχυρός από οποιοδήποτε κατασταλτικό μέτρο κι αν πάρουν οι θύτες τους για να τον εμποδίσουν. Επομένως, μέτρα που λαμβάνονται σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως η εγκατάσταση του FRONTEX στην Ελλάδα, η κατασκευή φράχτη στον Εβρο κ.λπ., είναι, εκτός από απάνθρωπα, δαπανηρά και βλαπτικά, επιπλέον και αδιέξοδα, όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία.

7. To KKE προτείνει μιαν άλλη ριζικά διαφορετική πολιτική που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των αιτιών του προβλήματος, που θα αμβλύνει τις συνέπειές της για τη χώρα μας, σε ρήξη με τη βάρβαρη ιμπεριαλιστική πολιτική, στην προοπτική να πάρουν οι λαοί την εξουσία στα χέρια τους. Για να σταματήσει ο μαζικός ξεριζωμός των ανθρώπων από τις πατρίδες τους, που αποτελεί τη βασική πηγή του προβλήματος. Συγχρόνως, προβάλλει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα ανακούφισης των προβλημάτων μεταναστών και προσφύγων, του ίδιου του μεταναστευτικού ζητήματος. Αυτά είναι:

  • Αμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, κυρίως αυτών για εργασία και οικογενειακή επανένωση. Κατάργηση όλων των παραβόλων. Ισα δικαιώματα και αμοιβή σύμφωνα με τις κλαδικές συμβάσεις, χωρίς διακρίσεις. Κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς στη χώρα προέλευσης. Κατάργηση των νόμων και των εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία.
  • Νομιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Εγγραφή στα δημοτολόγια και έκδοση πιστοποιητικού γέννησης.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων. Συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όσους έχουν 5ετή πραγματική παραμονή στη χώρα.
  • Ειδική φροντίδα για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών όλων των μεταναστών στις δομές της ελληνικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει και την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού τους.
  • Δημιουργία πολύγλωσσων δημόσιων κέντρων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού για τους ενήλικες μετανάστες.
  • Παύση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων και απελάσεων σε βάρος των μεταναστών που δε διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Να διαμορφωθούν δημόσιοι ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς και υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας των άστεγων μεταναστών, όπου θα παρέχονται δωρεάν σίτιση, στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Οχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και στη "φιλανθρωπία" των ΜΚΟ.
  • Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής και εμφυλίων πολέμων.
  • Ειδική μέριμνα από τους κρατικούς φορείς και όχι τις ΜΚΟ για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες με παιδιά και θύματα σωματεμπορίας.
  • Οχι στην εκχώρηση της φρούρησης των συνόρων σε ΝΑΤΟικούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, όπως ο FRONTEX και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων (EUROSUR).
  • Απειθαρχία στη νομοθεσία της ΕΕ (Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, Συνθήκη Σένγκεν κ.λπ.), που κρατά εγκλωβισμένους στη χώρα μας χιλιάδες μετανάστες. Να επιτραπεί η έξοδός τους προς τις χώρες που επιθυμούν με χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων.
  • Αμεση αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τις δυνάμεις κατοχής σε διάφορες χώρες (Αφγανιστάν, Κόσσοβο κ.ά.)».

Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ(2024-03-16 00:00:00.0)
ΑντιΚΚΕ διαστρέβλωση(2021-04-06 00:00:00.0)
Διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τον απεγκλωβισμό των ξεριζωμένων(2019-10-02 00:00:00.0)
Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής(2015-04-25 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια σε ρατσισμό - ξενοφοβία(2013-01-29 00:00:00.0)
Για την «Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη»(2012-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ