Κυριακή 15 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δράση με ανεβασμένους ρυθμούς και απαιτήσεις

Η ανάγκη να δοθεί απάντηση στη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων και ο στόχος να ανέβει η οργάνωση της πάλης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων κυριάρχησαν, την περασμένη Τετάρτη, στην παναττική σύσκεψη των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ. Οπως τόνισε εισηγητικά η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα, νέα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα, αυξάνεται η ένταση με την οποία συνεχίζεται η επίθεση στη λαϊκή οικογένεια.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ αναφέρθηκε στο νέο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων: Στις μειώσεις μισθών και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στις χιλιάδες απολύσεις μέσω της «εργασιακής εφεδρείας», στο πετσόκομμα των συντάξεων, στο νέο πλήγμα κατά των ασφαλιστικών ταμείων με τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Ξεκαθάρισε πως ενορχηστρωτής της επίθεσης είναι η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. που μετατρέπει τη ζωή του λαού σε κόλαση, για να ικανοποιήσει όλες τις βάρβαρες αξιώσεις του ΣΕΒ, του μονοπωλιακού κεφαλαίου και της κερδοφορίας του. Τόνισε πως απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση θα δώσει η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Γενάρη μαζί με το ΠΑΜΕ, για την επιτυχία της οποίας η ΟΓΕ κλιμακώνει τη δράση της.

Σπρώχνουν το λαό και τις γυναίκες στη φτώχεια

Από την προηγούμενη παναττική τους συνάντηση, οι σύλλογοι και οι ομάδες έχουν αποφασίσει τις κατευθύνσεις της δράσης τους. Σε προτεραιότητα βρίσκεται η πάλη για την προστασία των ανέργων, οι πρωτοβουλίες ενάντια στα χαράτσια, η μαζική επιστροφή τους στις εφορίες και τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ. Οι στόχοι αυτοί εξακολουθούν να ισχύουν και για το επόμενο διάστημα. Αποκτούν ιδιαίτερη σημασία κάτω από το φως των τελευταίων στοιχείων που δημοσιεύθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή σχετικά με τον κίνδυνο της φτώχειας, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων βρίσκονται σε σημαντικά ποσοστά εκτεθειμένες στη φτώχεια. Η ανεργία και η φορολεηλασία τις σπρώχνουν με μεγαλύτερη δύναμη προς αυτή.

Η πείρα από τη δράση των συλλόγων δείχνει ότι αρκετές από τις νέες εγγραφές που έχουν πραγματοποιήσει είναι άνεργες γυναίκες. Η δουλειά αυτή δεν είναι εύκολη, απαιτεί συνεχή προσπάθεια, σταθερή παρουσία της ΟΓΕ έξω από τον ΟΑΕΔ, γνωριμία και ουσιαστική συζήτηση με τις άνεργες, ώστε να ξεπερνούν την απογοήτευση που είναι λογικό να νιώθουν κάτω από το βάρος των προβλημάτων. Εκτός από τα παραπάνω, αρκετές τοποθετήσεις επισήμαναν την ανάγκη να αναπτυχθεί δράση ενάντια στα ναρκωτικά, ενάντια στα σχέδια για τη νομιμοποίησή τους και τη χειραγώγηση του λαού και της νεολαίας μέσα από αυτά.

Πλατιά συζήτηση για τον αγώνα των χαλυβουργών

Η ταξική αλληλεγγύη στον απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών είναι επίσης προτεραιότητα για κάθε σύλλογο και ομάδα, που αναφέρθηκαν με ενθουσιασμό στις πρωτοβουλίες που παίρνουν για να στηρίξουν τους απεργούς και τις οικογένειές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σύλλογος της Αγίας Παρασκευής που βρέθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ της περιοχής μοιράζοντας υλικό για τον αγώνα των χαλυβουργών και καλώντας τους εργαζόμενους να τους ενισχύσουν. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο θετική που η εξόρμηση συνεχίστηκε μέχρι την ώρα που το κατάστημα έκλεισε και συγκεντρώθηκε σημαντικό ποσό που παραδόθηκε την επόμενη μέρα στους απεργούς.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες έχουν στόχο να έρθουν σε επαφή με τις γυναίκες και τις οικογένειες των χαλυβουργών που μένουν στις περιοχές τους. Εχουν γίνει τα πρώτα βήματα από τους συλλόγους στο Κερατσίνι, στα Πατήσια, στη Ν. Ιωνία, στη Μεταμόρφωση και από την ομάδα στα Σεπόλια. Εχουν παρθεί οι πρώτες πρωτοβουλίες για να μην πληρώσουν τα παιδιά των απεργών τα δίδακτρα σε φροντιστήρια, υπάρχουν ήδη κάποια πρώτα αποτελέσματα και το επόμενο διάστημα η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί. Η ΟΓΕ, μπροστά στην απεργία, δυναμώνει το κάλεσμα στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να μετατρέψουν κάθε χώρο δουλειάς σε μετερίζι ασυμβίβαστου αγώνα ακολουθώντας το παράδειγμα των χαλυβουργών, να συμβάλουν ώστε ο αγώνας αυτός να είναι νικηφόρος για τους απεργούς και επομένως για το σύνολο των εργαζόμενων.

Αιχμή το ζήτημα της Υγείας

Σημαντικό μέτωπο δίπλα στα παραπάνω αποτελεί αυτό της Υγείας - Πρόνοιας, καθώς η λαϊκή οικογένεια βρίσκεται μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν τη λειτουργία, από την 1η του Γενάρη, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σε αυτόν υπάγονται πλέον οι άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι των Ταμείων του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ. Τόσο ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ όσο και τα «Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια» (ΚΕΝ), ο νέος τρόπος τιμολόγησης και αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιδιωτικών, αποτελούν εργαλεία για την υλοποίηση της πολιτικής των περικοπών στις παροχές Υγείας και Πρόνοιας, μοχλούς για την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους. Η πολιτική αυτή έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τις γυναίκες λόγω των αυξημένων αναγκών τους για πρόληψη και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Οι γυναίκες της ΟΓΕ», τόνισε η Κ. Μπουντούρογλου, «έχουμε χρέος να αποκαλύψουμε στις γυναίκες ότι ο ΕΟΠΥΥ και τα ΚΕΝ στοχεύουν στη στήριξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε αυτόν τον τομέα και όχι τον περιορισμό και το "νοικοκύρεμα" της "σπατάλης" όπως διατείνονται».

Τα ζητήματα αυτά θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης σε όλους τους συλλόγους και τις ομάδες. Ηδη προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα συζητήσεις και συσκέψεις, εξορμήσεις σε νοσοκομεία, παραρτήματα ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας, με στόχο την πλατιά ενημέρωση και την οργάνωση της δράσης των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών. Προτεραιότητα δίνουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ στις άνεργες, τις ανασφάλιστες και τις οικογένειές τους, οι οποίες ήδη βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες που θα πολλαπλασιαστούν.

Αιχμή της πάλης αποτελεί η διεκδίκηση πλήρους και δωρεάν παροχής σύγχρονων υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, με προτεραιότητα στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, από δημόσια Κέντρα Υγείας σε κάθε δήμο, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για την Υγεία και κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με το αίτημα αυτό αλλά και το συνολικό πλαίσιο στόχων πάλης, οι δυνάμεις της ΟΓΕ απευθύνονται στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, στις συνταξιούχες, στις γυναίκες με χρόνιες παθήσεις, στις γυναίκες ΑμΕΑ ή με παιδιά ΑμΕΑ, στις νέες γυναίκες που διστάζουν να κάνουν οικογένεια, στις ανασφάλιστες μητέρες που δεν μπορούν με τα νέα δεδομένα να εξασφαλίσουν ούτε την υποτυπώδη ιατρική φροντίδα για το παιδί τους.

Με άξονα τις κατευθύνσεις που έχουν θέσει και όπλο την πείρα που έχουν συγκεντρώσει οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της παναττικής απεργίας στις 17 Γενάρη. Στόχος τους οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων χωρίς καμιά αναμονή, καμιά ηττοπάθεια και αυταπάτη, να δώσουν απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα, να εμποδίσουν την εφαρμογή τους, να παλέψουν για να ακυρωθούν. Να πληθύνουν οι «χαλυβουργίες», οι χώροι δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι επιλέγουν το δρόμο του αγώνα και να δυναμώσει η πάλη για τα δικαιώματά τους στην κατεύθυνση ανατροπής συνολικά αυτής της πολιτικής.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράση που αναδεικνύει τη σημασία του συλλογικού αγώνα(2013-12-15 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας(2012-07-01 00:00:00.0)
Νέες απολύσεις ανακοίνωσε η εργοδοσία(2012-03-08 00:00:00.0)
Να ενταθεί η μάχη με προτεραιότητα την οργάνωση στους χώρους δουλειάς(2012-02-22 00:00:00.0)
Αποκούμπι των γυναικών οι σύλλογοι και οι ομάδες(2011-12-10 00:00:00.0)
Δυναμικά στους αγώνες οι γυναίκες(2009-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ