Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Φωτογράφηση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Δεν αποκλείει πολεμικές επιχειρήσεις κατά Συρίας και Ιράν

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κομερσάντ» ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, αναφέρθηκε στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Οπως σημείωσε, «οι ΗΠΑ επιδιώκουν να συνεχίσουν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία τους στον κόσμο. Τώρα γι' αυτές είναι σημαντικό να εξαλείψουν τους κινδύνους γι' αυτήν τους την κυριαρχία, που όπως πιστεύουν προέρχονται πρώτα απ' όλα από την Κίνα. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν την άμεση πρόσβαση στις πρώτες ύλες και στους δρόμους μεταφοράς μιας ευρύτερης περιοχής του Καυκάσου, της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας. Είναι γνωστές οι δηλώσεις Αμερικανών πολιτικών που μιλούν για την αναγκαιότητα οι ΗΠΑ να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα ενεργειακά, υδάτινα κι άλλα αποθέματα της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ προσδιόρισαν την ασιατική πλευρά του Ειρηνικού ωκεανού ως προτεραιότητα της εξωτερικής τους πολιτικής. Ως αντίβαρο στην αυξανόμενη ισχύ της Κίνας επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την Ινδία και σπρώχνουν την ιδέα της στενής στρατηγικής συνεργασίας με το Δελχί».

Ο Ρώσος αξιωματούχος δεν απέκλεισε στη συνέντευξή του στην περιοχή του Περσικού να «υπάρξει πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης, προς την οποία ωθεί τους Αμερικανούς το Ισραήλ». Κατά τον Πάτρουσεφ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες προσπαθούν να επιλύσουν το ιρανικό πρόβλημα μέσω διαπραγματεύσεων και ειρηνικά, όμως η ένταση δεν μειώνεται και τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών είναι μηδαμινά, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ «επιδιώκουν να μετατρέψουν την Τεχεράνη από εχθρό σε συνεργάσιμο εταίρο και γι' αυτό να αντικαταστήσουν με κάθε μέσο το εκεί καθεστώς, χρησιμοποιώντας τον οικονομικό αποκλεισμό και τη μαζική βοήθεια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες θα μπορούσαν να οργανώσουν μια "έγχρωμη επανάσταση"».

Ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «μέλη του ΝΑΤΟ και ορισμένες αραβικές χώρες του Περσικού, δρώντας κατά το «στρωμένο λιβυκό σενάριο» σκοπεύουν να μετατρέψουν την τωρινή έμμεση επέμβαση στις συριακές υποθέσεις σε απευθείας στρατιωτική επέμβαση». Σημείωσε επίσης ότι «δεν αποκλείεται Ουάσιγκτον και Αγκυρα ήδη τώρα να σχεδιάζουν διάφορες εκδοχές "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" όπου θα μπορούσαν να σχηματιστούν και να συγκεντρώνονται οι ένοπλες δυνάμεις των Σύρων εξεγερθέντων». Εκτίμησε δε ότι αν η ΕΕ επιβάλει εμπάργκο στις αγορές ιρανικού πετρελαίου «θα πληγούν πρώτα απ' όλους οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι και όχι οι ΗΠΑ, στις οποίες επαρκεί το δικό τους πετρέλαιο».

Μιλώντας για την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως αν και αυτή δεν απειλεί άμεσα τη Ρωσία, προοπτικά ο στόχος της είναι «να μειώσει το στρατηγικό δυναμικό της Ρωσίας».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ