Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σενάρια και υποψηφιότητες ενόψει εξελίξεων

Συνεδριάζει αύριο το Πολιτικό και το Σαββατοκύριακο το Εθνικό Συμβούλιο

Πλήθος προτάσεων, σεναρίων και υποψηφιοτήτων συνθέτουν τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, εν αναμονή της τελικής πρότασης του Γ. Παπανδρέου για τις διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, θα καταθέσει την πρότασή του την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και αφού πρώτα θα έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο. Το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλοι οι «δελφίνοι», ενώ πιθανότατα θα οριστικοποιηθεί και ο χρόνος εκλογής νέου αρχηγού.

Ωστόσο, σενάρια που διέρρεαν χτες στελέχη του κόμματος, ήθελαν τον Γ. Παπανδρέου να απορρίπτει στις «παρούσες συνθήκες» εσωκομματικές εκλογές και να δηλώνει ότι θα ηγηθεί ο ίδιος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλο σενάριο ήθελε τον Γ. Παπανδρέου να προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να εκλέξει άμεσα αρχηγό, που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου σημείωναν ότι η στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου παραμένει ο πρωταρχικός στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να είναι και πάλι υποψήφιος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Μπεγλίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Ο εσωκομματικός πετροπόλεμος δεν οδηγεί πουθενά. (...) Ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση με προτεραιότητα να σωθεί η χώρα και να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Παπαδήμου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, με επιστολή της στον Γ. Παπανδρέου, στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκη, και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, τάσσεται υπέρ της έναρξης εσωκομματικών διαδικασιών μετά την ολοκλήρωση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων και της ψήφισης από τη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης. Επίσης, προτείνει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που προκηρυχθούν ξαφνικά εθνικές εκλογές. Η ίδια ζητάει να δοθεί η δυνατότητα στον Λ. Παπαδήμο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης «όποτε και όπως χρειαστεί».

Ετοιμος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε ο Χ. Καστανίδης σε περίπτωση που δε θα είναι υποψήφιος ο Γ. Παπανδρέου, ενώ το ίδιο ενδεχόμενο άφησε χτες ανοιχτό ο Στ. Τζουμάκας. Στο παρασκήνιο, η Β. Παπανδρέου προχωρεί σε συναντήσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες της, να βρεθεί μια «ενωτική λύση» για την επόμενη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ