Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Στρατηγική επιλογή το παραπέρα πετσόκομμα των μισθών

Με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο», στον οποίο σπεύδει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κυβέρνηση και πλουτοκρατία δρομολογούν προαποφασισμένα αντεργατικά μέτρα

Η επίθεση στους μισθούς είναι στρατηγική και διαχρονική, με φορείς το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Ανατροπή της εξουσίας τους για να ευημερήσει ο λαός
Η επίθεση στους μισθούς είναι στρατηγική και διαχρονική, με φορείς το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Ανατροπή της εξουσίας τους για να ευημερήσει ο λαός
Το παραπέρα πετσόκομμα των μισθών, προκειμένου να γίνει ακόμα φθηνότερη για το κεφάλαιο η εργατική δύναμη, είναι στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας και της συγκυβέρνησης, η οποία, βάζοντας μπροστά εργοδότες και εργατοπατέρες, ετοιμάζεται, αν χρειαστεί, να προχωρήσει ακόμα και σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

«Θα πάρουμε τα συμπεράσματα του διαλόγου μεταξύ των "κοινωνικών εταίρων" και θα διαμορφώσουμε ένα πακέτο που θα προστατεύει την ανταγωνιστικότητα». Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, μιλώντας στο «Μέγκα», επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να αξιοποιήσει στο έπακρο το «διάλογο» εργοδοσίας - ΓΣΕΕ για να νομιμοποιήσει προαποφασισμένα μέτρα. «Υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και η κυβέρνηση θα καταλήξει σε λύσεις που θα ευνοήσουν την ανταγωνιστικότητα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι ο «κοινωνικός διάλογος» πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Γενάρη.

Η ξεκάθαρη αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε μια μέρα μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιβάλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τις δραστικές περικοπές στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εργοδοτών και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε χτες να συσκοτίσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, δίνοντας στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του πρωθυπουργού στη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις προειλημμένες αποφάσεις για τσεκούρωμα των ήδη πετσοκομμένων μισθών.

Τα πάντα στο τραπέζι του «διαλόγου»

Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» θα τεθούν και η μείωση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες), προσθέτοντας ότι «θα εξεταστούν τα αποτελέσματα» του «διαλόγου». Οταν ρωτήθηκε αν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία «σε περίπτωση που δεν πετύχει ο κοινωνικός διάλογος», ο Λ. Παπαδήμος άφησε τα πάντα ανοιχτά, σημειώνοντας: «Δε θα απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, πριν ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος (...) Οταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα αποφασίσει τι θα κάνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, μιλώντας χτες στο «real fm» σημείωσε: «Οι συλλογικές συμβάσεις δεν σημαίνουν ότι απαγορεύεται να γίνει και νομοθετική παρέμβαση». Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει «πρόβλημα ανταγωνιστικότητας» και χρειάζονται αποφάσεις για «την ενίσχυσή της». Την ίδια ώρα, με σενάρια που διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου και επίσημα διαψεύδει, η κυβέρνηση εξετάζει ένα από τα παρακάτω σενάρια:

α) Την τριετή αναστολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των μισθολογικών αυξήσεων, του 13ου και 14ου μισθού και των μισθολογικών ωριμάσεων.

β) Την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού πετσοκομμένων, στα πρότυπα του δημόσιου τομέα (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας).

γ) Την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού με βάση τους εισαγωγικούς μισθούς που προβλέπει κάθε συλλογική σύμβαση και όχι με βάση το σύνολο του μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος (πολυετίες και επιδόματα).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λ. Παπαδήμος δεν αποκλείεται να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και μεταξύ άλλων να θέσει το θέμα των μειώσεων των μισθών, τονίζοντας ότι αποτελούν, μεταξύ άλλων, «προαπαιτούμενο» στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ισχυρό «πακέτο» στο κεφάλαιο

Το θέμα της μείωσης των μισθών δεν αποκλείεται να συζητηθεί και σήμερα στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση, παράλληλα, θα εγκριθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με πλήθος κινήτρων για το μεγάλο κεφάλαιο, με στόχο, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Χτες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και σύμφωνα με πληροφορίες προέταξε τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προσφέρει νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδης, με δηλώσεις του προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, την άρση του καμποτάζ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, που θα σημάνει την καθολική επέκταση της μαύρης εργασίας των ναυτεργατών. Στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο θα τεθούν επίσης, όπως ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης, «θέματα θαλάσσιου τουρισμού, με πρώτο αυτό της κρουαζιέρας». Οι προτάσεις του υπουργείου Ναυτιλίας θα ενσωματωθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο, συγκροτώντας ένα ακόμα ισχυρό πακέτο προνομίων και «ευκαιριών» για το κεφάλαιο.

Σήμερα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθούν με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσαρλς Νταλάρα που από χτες βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να καθορίσουν τις τελικές λεπτομέρειες για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων Παπαδήμος και Βενιζέλος συναντήθηκαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορίες έφεραν τον πρωθυπουργό να δηλώνει «αισιόδοξος», και να παραπέμπει για επίσημες ανακοινώσεις την επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ