Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Προτάσεις κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων

Την ανατροπή της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και το «πάγωμα» των μισθών προτείνει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας

Τις μεθοδεύσεις της μεγαλοεργοδοσίας που από κοινού προωθούν η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με το ΣΕΒ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, για παραπέρα πετσόκομμα των μισθών των εργαζομένων, πρόκειται να θέσει το προεδρείο της ΕΣΕΕ στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Συνομοσπονδίας στις 18 του μήνα.

Με το κάλπικο και προκλητικό επιχείρημα της ...«διάσωσης μισθών και ταμείων», οι συνομιλητές του ΣΕΒ προτείνουν: Πρώτον, πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια, κάτι το οποίο ισοδυναμεί, σύμφωνα με τους ...νεότερους υπολογισμούς του προέδρου της ΕΣΕΕ, με πραγματικές μειώσεις 2,6%-3,8% με βάση τον επίσημο πληθωρισμό (προχτές το «υπολόγιζε» μέχρι 5,2%). Δεύτερον, μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», που ισούται με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας των εργοδοτών, κατά 10%. Τρίτον, για την αναπλήρωση δήθεν των απωλειών που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 5 δισ. το 2011 και κατά 7 δισ. το 2012 από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, να καθιερωθεί το «ασφαλιστικό τέλος» που θα αντιστοιχεί σε 1% επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά να υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης. Τέταρτον, να μειωθεί κατά 5% η φορολογία των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, βάζοντας πλάτες στο μεγάλο κεφάλαιο η ΕΣΕΕ δεν κρύβει ότι πρόθεση των μεγαλοεργοδοτών, παράλληλα με το γκρέμισμα των μισθών στα όρια της φτώχειας, είναι η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης: «Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, το ωριαίο κόστος εργασίας, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα δεν εξαρτώνται μόνο από το μισθολογικό κόστος, αλλά από το μη μισθολογικό κόστος, τον αριθμό των εργαζομένων, τις ώρες εργασίας και φυσικά το ΑΕΠ της χώρας».

Η ηγεσία της ΕΣΕΕ δεν παραλείπει να απονείμει εύσημα στη ΓΣΕΕ, που με απόφαση των παρατάξεων της πλειοψηφίας σπεύδει στο σφαγείο του «κοινωνικού διαλόγου» που στήνει ο ΣΕΒ. «Οι συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων σε τέτοιου είδους ζητήματα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και κοινωνική νομιμοποίηση από οποιαδήποτε πολιτική απόφαση και οποιοδήποτε νομοθέτημα. Γι' αυτό και θεωρούμε πολύ θετική την παρουσία της ΓΣΕΕ στον κοινωνικό διάλογο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Β. Κορκίδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ