Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Εκατομμύρια απεργούν ενάντια στις αυξήσεις

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Με ενθουσιασμό και αγωνιστικό πείσμα συμμετείχαν χτες εκατομμύρια Νιγηριανοί εργαζόμενοι στην επ' αόριστον απεργία που ξεκίνησαν τη Δευτέρα τα νιγηριανά συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει την κρατική επιδότηση στα καύσιμα, προκαλώντας μπαράζ αυξήσεων σε βασικά τρόφιμα και υπηρεσίες.

Μαζικές διαδηλώσεις, πύρινα οδοφράγματα, αλλά και συγκρούσεις απεργών με αστυνομικούς καταγράφηκαν και χτες, με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να ανεβάζουν σε τουλάχιστον έξι τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά μέσα στο τελευταίο 48ωρο σε Αμπούτζα, Λάγος και Κάνο. Πολλοί διαδηλωτές απαίτησαν την επαναφορά της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα, κατήγγειλαν πως η χώρα διοικείται από μία ελίτ ολιγαρχών και κάλεσαν σε παραίτηση τον Νιγηριανό πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν.

Στο μεταξύ, χτες, τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν όχλος επιτέθηκε σε μουσουλμανικό τέμενος της νότιας νιγηριανής πόλης Μπενίν Σίτι, τρομοκρατώντας Μουσουλμάνους της φυλής των Χάουσα. Η επίθεση αυτή, που αρχικά είχε αποδοθεί σε ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», είχε ως συνέπεια να προκληθεί (σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο) κύμα φυγής περίπου 10.000 ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ