Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικές εκθέσεις

Εργο της Τζένης Κωδωνίδου
Εργο της Τζένης Κωδωνίδου
«Παραμύθια και ψέματα για μεγάλους» είναι ο τίτλος της πρώτης ατομικής έκθεσης της Τζένης Κωδωνίδου, στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλατεία Κολωνακίου 20, 210-3631.364). Παρουσιάζονται έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφισμένα με διάφορα υλικά, που συνθέτουν έναν ονειρικό, «θραυσματικό κόσμο», που αποτελείται από σύμβολα της σύγχρονης εποχής. Ενα κολάζ με φιγούρες που λειτουργούν ως αναφορές παλαιότερης ζωγραφικής (φιγούρες από την πρώιμη Αναγέννηση έως το ροκοκό). Το χαρτί της ζωγράφου λειτουργεί σαν ιχνηλάτης, ιστοριών, κόσμων αληθινών και μη.

  • Την τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Σταμάτη Πολενάκη, με τίτλο «χαρτοπετσέτες», φιλοξενεί το Ιδρυμα Ευγενίδου (16 - 26/1). Η έκθεση αποτελεί μελέτη στο έργο του μεγάλου εικαστικού Γιόσεφ Αλμπερς. Ο ζωγράφος εμπνέεται από το έργο του Αλμπερς και δημιουργεί γεωμετρικά μοτίβα, σχέδια και συνθέσεις σχημάτων, τις οποίες παραλλάσσει με έντονα χρώματα, πειραματιζόμενος σε χαρτοπετσέτες. «Μέσα από την απλότητα του σχεδίου πηγάζει ένας έντονος συναισθηματικός πλούτος και εσωτερικές σκέψεις, που επιτρέπουν πολλές αναγνώσεις», επισημαίνει για τη δουλειά του Στ. Πολενάκη, η κριτικός Τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.

«Μέσα στη νύχτα, μέσα στη μέρα» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Σταμάτη στην γκαλερί «Titanium» (έως 30/1. Μεταξύ φακού και οθόνης υπάρχει ο χωροχρόνος, που δε μετράται με τα γνωστά συμβατικά μέσα. Μια ξαφνική εμφάνιση της σκιάς μιας περαστικής φιγούρας ενεργοποιεί τα ρευστά του χρονοχώρου. Παιχνίδια του φωτός μεταξύ φακού και οθόνης μοιάζουν τα έργα που εκτίθενται.

  • Η Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» (Μασσαλίας και Καπλανών 5, Κολωνάκι) παρουσιάζει (10/1 - 28/2) την ομαδική έκθεση «Κοινός παρονομαστής: Ο δάσκαλος Χρόνης Μπότσογλου». Παρουσιάζονται έργα των νέων, αλλά δραστήριων εκθεσιακά, εικαστικών Δημήτρη Αναστασίου, Παναγιώτη Κουλουρά, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Φάνη Παρασκευουδάκη.
  • Συνεχίζεται (έως 14/1) η δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής του διακεκριμένου με τρία βραβεία ποιητή Μάρκου Μέσκου στο βιβλιοπωλείο Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17, Πλάκα). Με τίτλο «Χαρμολύπη» παρουσιάζονται 31 έργα, που σηματοδοτούν τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αισθητικές αρχές που διέπουν και το ποιητικό του έργο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ