Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ανεξέλεγκτες οι ένοπλες ομάδες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τον κίνδυνο πρόκλησης εμφυλίου πολέμου και χάους λόγω της συνεχιζόμενης δράσης των διαφόρων ενόπλων ομάδων, (που, μέχρι πρότινος, πολεμούσαν τον Καντάφι, έχοντας, όπως αποδεικνύεται, εντελώς διαφορετικά κίνητρα και στόχους), επεσήμανε, χτες, ανοιχτά για πρώτη φορά ο επικεφαλής της νέας λιβυκής ηγεσίας. Ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που λειτουργεί ως Πρόεδρος της χώρας, παραδέχτηκε ότι οι επιλογές είναι αν δεν καταθέσουν άμεσα τα όπλα είτε να «τα καταθέσουν διά της βίας» είτε η χώρα να βυθιστεί στο χάος λόγω της δράσης τους.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, σφοδρή μάχη σημειωνόταν σε συνοικία της Τρίπολης ανάμεσα σε δύο ένοπλες ομάδες, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων μαχητών και τον τραυματισμό πέντε. Οι περισσότερες ένοπλες ομάδες δηλώνουν «πίστη» στη νέα λιβυκή ηγεσία, αλλά αρνούνται να διαλυθούν, προφανώς μην έχοντας εμπιστοσύνη ότι θα διασφαλίσουν με άλλο τρόπο τους στόχους και τα ιδιαίτερα συμφέροντα που έχουν. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην Τρίπολη δρουν δεκάδες ένοπλες ομάδες, που έχουν οριοθετήσει με σημαιάκια, τις περιοχές που ελέγχουν.

Οι δύο «ντόπιες» ομάδες είναι οι ισχυρότερες και πρόσκεινται στον ισλαμιστή, πρώην μέλος της «αλ Κάιντα» και βασικό «οπλαρχηγό» των αντικαθεστωτικών στον Καντάφι, Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ, και στον επίσης σημαίνοντα «οπλαρχηγό» των αντικαθεστωτικών, κοσμικό, Αμπντουλάχ Νάκερ, με τους δύο τους να διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία της πόλης. Επίσης, στην Τρίπολη δρουν ομάδες από διάφορες πόλεις (Μιζράτα, Ζιντάν, Σύρτη κ.λπ.).

Χτες, ο Τζαλίλ διόρισε αρχηγό του νεοσύστατου στρατού τον Γιουσέφ Μανκους, απόστρατο στρατηγό από τη Μιζράτα, ο οποίος προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων ημερών θα προετοιμαστεί ο μηχανισμός ενσωμάτωσης στο στρατό των ενόπλων, θέτοντας, ουσιαστικά, και κάτι σαν χρονοδιάγραμμα τερματισμού της δράσης τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org