Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εξευτελιστικά μεροκάματα ζητούν και οι βιομήχανοι κλωστοϋφαντουργοί

Μετά από τους εργοδότες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που αξιώνουν μείωση στα μεροκάματα τουλάχιστον κατά 50%

Σε αναστάτωση βρίσκονται και οι μεταλλεργάτες της Ζώνης στο Πέραμα, μετά τις εφιαλτικές αξιώσεις των εργοδοτών (φωτ. από χτεσινή συγκέντρωση στις πύλες της Ζώνης)
Σε αναστάτωση βρίσκονται και οι μεταλλεργάτες της Ζώνης στο Πέραμα, μετά τις εφιαλτικές αξιώσεις των εργοδοτών (φωτ. από χτεσινή συγκέντρωση στις πύλες της Ζώνης)
«Πυρ ομαδόν» κατά των κατώτατων μεροκάματων εξαπολύουν οι μεγαλοεργοδότες, με στόχο να προστατεύσουν την κερδοφορία τους, εξαφανίζοντας ταυτόχρονα κάθε δίχτυ προστασίας των εργαζομένων.

Χτες, τη «σκυτάλη» πήρε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), που με υπόμνημα το οποίο στέλνει ο πρόεδρός του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζητά κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (ειδικότερα ζητά διευθέτηση των ημερών της εβδομαδιαίας εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα των επιχειρήσεων), μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών στις συνεπείς επιχειρήσεις, αλλά και κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς προς τα επιμελητήρια. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο υπόμνημα σημειώνεται ότι τα αιτήματα αφορούν στις δυνατότητες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Στη Ζώνη

«Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας», «κάτω τα χέρια από τη Ζώνη, τα λιμάνια ανήκουν στο λαό». Με τις φράσεις αυτές να αναγράφονται στα μεγάλα πανό που έχουν αναρτήσει στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι εργάτες συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα και παραμένοντας για δεύτερη μέρα χτες συγκεντρωμένοι μέσα στο χώρο της Ζώνης, διατρανώνουν την απόφασή τους να υπερασπίσουν και να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, από τη σφοδρή έφοδο που εξαπέλυσε η εργοδοσία, αξιώνοντας ατομικές συμβάσεις με μείωση του μεροκάματου τουλάχιστον κατά 50% (δηλαδή να επιβάλει μεροκάματα των 40 ευρώ) και κατάργηση κάθε άλλης κατάκτησης των εργαζομένων.

Η καθημερινή συγκέντρωση των εργαζομένων της Ζώνης, στην πλειοψηφία τους άνεργοι για πάνω από 2 χρόνια, γίνεται στα πλαίσια της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης που έχουν αποφασίσει και περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα άμεση παρέμβαση και παύση εργασιών σε όσες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους. Σταθμός της αγωνιστικής δράσης των εργατών της Ζώνης είναι, όπως έχουν αποφασίσει, η παναττική απεργία στις 17 Γενάρη, για την οποία ήδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων. Για την προετοιμασία της απεργίας, αλλά και την κλιμάκωση του αγώνα θα γίνουν και γενικές συνελεύσεις των σωματείων, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Γενάρη, οπότε και τη συγκεκριμένη ημερομηνία έχει καθοριστεί η γενική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Στις 16 Γενάρη θα γίνει συναυλία αλληλεγγύης στη Ζώνη για τους ανέργους του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ