Τρίτη 3 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον

Πυραυλικές δοκιμές σε ιρανικές στρατιωτικές ασκήσεις

Από τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν
Από τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με σταθερούς ρυθμούς αυξάνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο και πέριξ των στενών του Ορμούζ ανάμεσα κυρίως στο Ιράν και τις ΗΠΑ. Η Τεχεράνη, όπως ανακοινώθηκε, προχώρησε, χτες, σε επιτυχή δοκιμή τριών διαφορετικών πυραύλων κατά την τελευταία ημέρα των ναυτικών ασκήσεων στην περιοχή, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση των νέων σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της από την Ουάσιγκτον.

Χτες, δοκιμάστηκαν, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, επιτυχώς ο πύραυλος «Γάντερ», τύπου Κρουζ, εδάφους - θαλάσσης, μεγάλου βεληνεκούς, ο πύραυλος Νουρ, επίσης μεγάλου βεληνεκούς, εδάφους - εδάφους, και ο πύραυλος Νασρ, μικρού βεληνεκούς, του οποίου τα ακριβή χαρακτηριστικά δεν είχαν γίνει γνωστά. Ενα 24ωρο νωρίτερα, είχε επίσης ανακοινωθεί η επιτυχής δοκιμή ενός ακόμη πυραύλου, μεσαίου βεληνεκούς, εδάφους - αέρος, ο οποίος, σύμφωνα με αξιωματούχους του ιρανικού ναυτικού, «έχει τη δυνατότητα να υπερσκελίζει αντιπυραυλικές συστοιχίες και ραντάρ».

Ο υποδιοικητής του ιρανικού ναυτικού, ναύαρχος Μαχμούντ Μουσαβί, σχολίαζε, στο τέλος των ασκήσεων, ότι «στόχος του Ιράν δεν είναι να κλείσει οπωσδήποτε τα στενά του Ορμούζ. Θα το κάνει μόνο αν υποχρεωθεί και μόνο εφόσον βλάπτονται σοβαρά τα συμφέροντά του». Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζε «κακό μήνυμα» τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν ενώ αναλυτές εκτιμούσαν ότι πρόκειται για μάλλον αναμενόμενη επίδειξη δύναμης απέναντι στις νέες κυρώσεις και στις πιέσεις που δέχεται.

Στις ιρανικές ανακοινώσεις προστίθεται και η γνωστοποίηση της επιτυχούς κατασκευής, για πρώτη φορά, εντός Ιράν, ράβδου πυρηνικού καυσίμου, η οποία, κατά του Ιρανούς επιστήμονες, βρίσκεται στη διαδικασία της δοκιμής. Στόχος είναι, κατά την Τεχεράνη, να καλύψει μόνη της την τροφοδοσία των πυρηνικών της αντιδραστήρων για παραγωγή ηλεκτρισμού και όχι η παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγες ώρες μετά την έναρξη εκ νέου συζήτησης ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην ΕΕ για αναθέρμανση του διμερούς διαλόγου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υπέγραψε νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, που αποτελούν, επί της ουσίας, επέκταση των, εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, κυρώσεων ντ' Αμάτο. Σύμφωνα με αυτές, εκτός από την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που συναλλάσσονται με το Ιράν, επιβάλλονται κυρώσεις και στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, καθώς και στο ιρανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, στις οποίες περιλαμβάνεται και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τρίτων χωρών που συναλλάσσονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν στον πετρελαϊκό τομέα.

Οι κυρώσεις δεν θα εφαρμοστούν πριν παρέλθει ένα εξάμηνο και ήδη συζητούνταν έντονα το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν περαιτέρω με διάφορα προσχήματα καθώς θίγουν σοβαρά πολλές εταιρείες «συμμάχους» των ΗΠΑ. Από την πλευρά της ΕΕ έγινε γνωστό ότι θα ληφθούν αποφάσεις ως προς το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στα τέλη Ιανουαρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ