Τρίτη 3 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Πρόσκληση στα αρπαχτικά των κοιτασμάτων

Ανακοινώθηκε η προκήρυξη για Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο, Ιωάννινα. Υποσχέσεις για μεγάλα κέρδη στα ενεργειακά μονοπώλια

Οι όροι που καταγράφονται στις κυβερνητικές διακηρύξεις, επιβεβαιώνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα είναι πηγή πλούτου για τα μονοπώλια και όχι για το λαό
Οι όροι που καταγράφονται στις κυβερνητικές διακηρύξεις, επιβεβαιώνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα είναι πηγή πλούτου για τα μονοπώλια και όχι για το λαό
«Ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας» χαρακτήρισε την εκχώρηση του ορυκτού πλούτου της χώρας στο μεγάλο πετρελαϊκό κεφάλαιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνοντας χτες την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές Ιωαννίνων, Κατάκολου και Πατραϊκού Κόλπου, με εκτιμώμενα αποθέματα 250-300 εκατομμυρίων βαρέλια πετρελαίου, αλλά και πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η προκήρυξη με την μέθοδο της «ανοικτής πρόσκλησης» καλεί τις ενδιαφερόμενες εταιρείες σε υποβολή προσφορών μέχρι τις 2 του Ιούλη του 2012. Η διαδικασία προβλέπει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων κατά την εξέλιξη της αξιολόγησης των προσφορών. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «έντονο ενδιαφέρον» από εταιρείες του κλάδου, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία περνάει από διάφορες φάσεις και κυρίως παζάρια.

Η προκήρυξη προβλέπει συνολική φορολόγηση των εταιρειών στο 25% και μίσθωμα που θα κυμαίνεται από 2% έως 20% επί της ποσότητας των υδρογονανθράκων που θα παραχθούν. Η καταβολή του τιμήματος θα μπορεί να γίνεται σε είδος ή σε χρήμα. Προβλέπεται μάλιστα ότι το μίσθωμα θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα! Σύμφωνα με τα παραπάνω, «ανάπτυξη» νοείται η δυνατότητα να αποκομίζουν υπέρογκα κέρδη τα ενεργειακά μονοπώλια, εκμεταλλευόμενα έως και το 98% του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου που υπάρχει στο έδαφος της Ελλάδας! Οι διαρροές για δημόσια έσοδα ύψους 25 δισ. ευρώ σε επίπεδο 15ετίας, απλώς επιβεβαιώνουν το μέγεθος της ληστείας που έχει δρομολογηθεί.

Από τα τρία προς εκχώρηση «οικόπεδα», πιο πρόσφορο για εκμετάλλευση θεωρείται αυτό στον Πατραϊκό Κόλπο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου είναι 200 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή είχε παραχωρηθεί το 1997 στην εταιρεία «Triton», που στη συνέχεια αποσύρθηκε. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη για γεωτρήσεις. Ανάλογα, το «οικόπεδο» στα Ιωάννινα είχε εκχωρηθεί το 1997 σε κοινοπραξία που το 2002 εγκατέλειψε τη γεώτρηση, επικαλούμενη τεχνικές δυσκολίες. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποθέματα 50-80 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο.

Στο Δυτικό Κατάκολο υπάρχουν εκτιμήσεις για αποθέματα 3 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ - ΕΚΥ, αλλά κρίθηκε «ασύμφορη» η εκμετάλλευση επειδή το βάθος της θάλασσας είναι 250 μέτρα. Η διαφορά στις τιμές του πετρελαίου και η τεχνολογική πρόοδος έχουν αλλάξει σήμερα τα δεδομένα. Οι παραπάνω εκχωρήσεις είναι μόνο ένα μέρος της πολιτικής παράδοσης του ορυκτού πλούτου, καθώς έχει δρομολογηθεί η εκχώρηση για τις νέες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, πέρα από την «καταιγίδα» διαγωνισμών για πολλά μεταλλεύματα και τη γεωθερμία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ