Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 28
Πατριωτικό κάλεσμα αντίστασης στην εθνική υποτέλεια

Σε συγκέντρωση αύριο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, ενάντια στην αναθεώρηση, που θεσμοθετεί και συνταγματικά την υποτέλεια και την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πατριωτικό κάλεσμα για να ματαιωθεί η αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος, με βάση την οποία θεσμοθετείται και συνταγματικά πλέον η υποτέλεια και η εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, που καλεί τα μέλη, τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και όλους τους Ελληνες πατριώτες, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Κάνιγγος.

Η αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος αποτελεί ουσιαστικά τον πυρήνα της συνταγματικής αναθεώρησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή και αποβλέπει στην άρση οποιουδήποτε συνταγματικού εμποδίου υπήρχε στην πορεία ενσωμάτωσης της Ελλάδας, στις διαδικασίες της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Με την προτεινόμενη αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου, στην οποία συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρνουν το Σύνταγμα στα μέτρα τους. Ανοίγουν το δρόμο για την ίδια την αναίρεση αυτού καθ' αυτού του Συντάγματος, καθώς η διαδικασία της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», η οποία πλέον γίνεται και συνταγματική επιταγή, τίθεται υπεράνω Συντάγματος και συνεπώς ακυρώνεται σταδιακά η εθνική κυριαρχία.

Ολα αυτά, μάλιστα, χωρίς έστω και μια φορά να έχει υπάρξει λαϊκή νομιμοποίηση. Δηλαδή, ποτέ ο ελληνικός λαός δεν έχει ρωτηθεί και δεν έχει τοποθετηθεί με δημοψήφισμα για το αν συμφωνεί με την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας του. Εξάλλου, όλες οι συνθήκες που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά κοινή ομολογία - το παραδέχονται και μέλη της κυβέρνησης - αποτελούν εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που δεν καλύπτεται από το υφιστάμενο Σύνταγμα.

Ειδικότερα, όσον αφορά την τροποποίηση του άρθρου 28, πρόκειται για μια προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στις παραγράφους 2 και 3 του εν λόγω άρθρου. Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση αποσκοπούν στο να αποτελέσει η ερμηνεία αυτή τη συνταγματική θεμελίωση, το «θεμέλιο λίθο» για την απόλυτη εναρμόνιση της χώρας στην κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το άρθρο 28 σήμερα

Εχει ιδιαίτερη σημασία να παρουσιάσουμε ακριβώς τι αναφέρεται στο υπό αναθεώρηση άρθρο 28, αλλά και τις τροποποιήσεις που προτάθηκαν να γίνουν. Στις τρεις παραγράφους του άρθρου, όπως είναι σήμερα στο Σύνταγμα, αναφέρεται:

1. Οι γενικά παραδεδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ, σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού Δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωριστούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών, αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία, απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

3. Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δε θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και τον όρο της αμοιβαιότητας.

Η «ερμηνευτική δήλωση»

Οι τροποποιήσεις που προτείνονται από την κυβερνητική πλειοψηφία για το άρθρο 28 στην αναθεώρηση του Συντάγματος είναι οι παρακάτω:

Η παράγραφος 1 του άρθρου 28 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι γενικά παραδεδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την κύρωσή τους με νόμο, την επικύρωσή τους και τη θέση τους σε ισχύ, σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εσωτερικής ελληνικής έννομης τάξης και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου».

Προστίθεται ερμηνευτική δήλωση υπό τις παραγράφους 2 και 3 ως εξής:

«Ερμηνευτική δήλωση: Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Πρόκειται για μια ρύθμιση, που, εάν περάσει, θα βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την εθνική ανεξαρτησία, ενώ θα υποβαθμίζει και το ρόλο της ελληνικής Βουλής, αφού ζητήματα ζωτικής σημασίας για τον τόπο και το λαό θα καθορίζονται από τις «ορέξεις» και τις αποφάσεις ξένων κέντρων.

Το ΚΚΕ, στην υπό αναθεώρηση διάταξη του άρθρου 28, είναι κατηγορηματικά αντίθετο. Μάλιστα, σχετικά με τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του άρθρου, είχε προτείνει χαρακτηριστικά να υπάρξει η εξής διάταξη: «Το κοινοτικό Δίκαιο και γενικά το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει υπερσυνταγματική ισχύ, δεν είναι ανώτερο και ισχυρότερο από το Σύνταγμα. Αν υπάρχουν διατάξεις, διεθνείς ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, να υπερισχύει το Ελληνικό Σύνταγμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ