Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Περιπλέκεται το κουβάρι των αντιθέσεων

Ανησυχία για την παρατεταμένη κρίση και κόντρες για τον επιμερισμό της χασούρας από την καταστροφή κεφαλαίου

Η υπαρκτή επιβράδυνση της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ευρωζώνη και η πιθανότητα εκδήλωσης νέας βαθύτερης συγχρονισμένης κρίσης σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, περιπλέκουν ολοένα και περισσότερο το κουβάρι των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και αυξάνουν τις δυσκολίες της αστικής διαχείρισης της κρίσης.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν χαμηλότερη απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά κατά το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, ενώ αναμενόταν αύξηση της τάξης του 2%. Την ίδια στιγμή ο οίκος «Fitch» προειδοποίησε και πάλι τις ΗΠΑ ότι θα χάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, αν δε διαμορφώσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους. Προαναγγέλλοντας ένταση της αντιλαϊκής επιθετικότητας, ο οίκος εκτιμά ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ύψους τουλάχιστον 3,5 τρισ. δολαρίων.

Αντίστοιχα, στη Βρετανία, στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τετράμηνο του 2011, από το 0,5% που προβλεπόταν, έπειτα από τη στασιμότητα που παρουσίασε τους τρεις μήνες πριν από τα τέλη του Ιούνη. Ωστόσο, το γραφείο εθνικών στατιστικών υπογράμμισε ότι «η αύξηση αυτή του ΑΕΠ τα τελευταία τετράμηνα εξακολουθεί να σκιαγραφεί μια μάλλον εύθραυστη οικονομική εικόνα», ενώ η βρετανική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,7% το ερχόμενο έτος.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι «μια μικρή χώρα» είναι πολύ πιθανό να φύγει από το ευρώ, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι δανειστές της Ελλάδας αντιστέκονται στις πιέσεις που δέχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αποδεχτούν μεγαλύτερες απώλειες στα κρατικά ομόλογα που διακρατούν. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δανειστές θέλουν τα 70 δισ. ευρώ των νέων τίτλων που θα εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση σε ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων να έχουν επιτόκιο γύρω στο 5%. Το ΔΝΤ πιέζει για χαμηλότερο τοκομερίδιο, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, παράμετρος που αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία της 27ης Οκτώβρη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα των «Financial Times», το ισπανικό επενδυτικό ταμείο Vega, που έφυγε από τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους, απειλεί να προσφύγει νομικά κατά της Ελλάδας σε περίπτωση που επιμείνει να αποδεχθούν οι ιδιώτες πιστωτές την απομείωση που θα υπερβαίνει το 50% της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων τους. Τέλος, στα 15 χρόνια τοποθετεί η «Goldman Sachs» τη διάρκεια της «προσαρμογής» που απαιτείται ώστε να καταστεί βιώσιμη η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ