Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μηχανισμός ποδηγέτησης των εργατών

Η κατάσταση στα δυο εργοστάσια του Μάνεση δεν είναι άσχετη με την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα του Βόλου. ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, από κοντά και ο ΣΥΝ, συγκροτούν ένα μηχανισμό ποδηγέτησης των εργατών σε κάθε χώρο όπου έχουν τον έλεγχο. Στηρίζουν τα συμφέροντα των εργοδοτών με κλασικές μέθοδες εργατοπατερισμού (π.χ. στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων εμφανίζονται να έχουν κάνει εκλογές χωρίς καν να έχει γίνει συνέλευση. Κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων εμφάνισαν ένα χαρτί με τα ονόματα 26 παρόντων σε μια συνέλευση που κανένας από τους εκατοντάδες εργαζόμενους στον κλάδο δεν έμαθε ποτέ τίποτα γι' αυτήν). Προσπαθούν να ανατρέψουν ταξικές διοικήσεις σε συνδικάτα που δεν μπορούν να ελέξουν (π.χ. στο σωματείο Καθαριστριών έκαναν νομική παρέμβαση για την ανατροπή της εκλεγμένης διοίκησης και τη βρώμικη δουλειά εδώ την ανέλαβε στέλεχος του Συνασπισμού, που είναι και νομικός σύμβουλος της διοίκησης του Εργατικου Κέντρου Βόλου). Με ενιαία στάση ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, από κοντά κι ο ΣΥΝ, κουκουλώνουν τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, παζαρεύουν για τους αντιπροσώπους ακόμα και με «δάνεια» ψήφων από τη μια παράταξη στην άλλη (η μία έδρα του ΣΥΝ στη διοίκηση του ΕΚ είναι αποτέλεσμα τέτοιας συναλλαγής).

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι χιλιάδες εργάτες να παραμένουν αφοπλισμένοι, την ώρα που εξελίσσεται η σφοδρή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου στα εργασιακά δικαιώματα. Για τα χαράτσια αρνήθηκαν να κάνουν οτιδήποτε θα ενίσχυε την πάλη για την άρνηση πληρωμών. Για τη «Χαλυβουργία» στάθηκαν καθαρά δίπλα στον Μάνεση. Στη ΜΕΤΚΑ κάνουν πλάτες στον Μυτιληναίο και επιτίθενται σε στέλεχος του ΠΑΜΕ που δουλεύει στην επιχείρηση. Ακόμα και για την πανεργατική απεργία οι εργάτες της περιοχής έμαθαν γι' αυτήν μόνο από τις εξορμήσεις που έκανε το ΠΑΜΕ σ' όλα τα εργοστάσια.

Καθώς η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα οξύνεται, η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα στο Βόλο επείγει να αλλάξει. Πώς; Με τρόπους όπως αυτοί που προτείνει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ απευθυνόμενη στους εργάτες της «Χαλυβουργίας» στα εργοστάσια του Βόλου: «Κάνε το βήμα, πάρε το σωματείο στα χέρια σου, κάλεσε άμεσα γενική συνέλευση. Ελα σε επαφή με το αδελφό σωματείο του Ασπρόπυργου. Οργάνωσε με άλλους συναδέλφους σου από εργοστάσια του Βόλου και του Βελεστίνου τον αγώνα, που πρέπει άμεσα να πάρει σάρκα και οστά. Εχεις δίπλα σου τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ξεμπέρδευε όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τους ξεπουλημένους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, της ΠΟΕΜ, του ΕΚΒ και της διοίκησης του σωματείου που σε κοροϊδεύουν και κάνουν τα πάντα για να έχεις σκυμμένο το κεφάλι».

Το κάλεσμα φαίνεται να πιάνει τόπο. Παρά τα φαινόμενα, οι εργάτες της «Χαλυβουργίας» στα δυο εργοστάσια του Βόλου δεν είναι μόνοι - έρμαια των εργατοπατέρων και του αφεντικού. Εχουν ζωντανό το παράδειγμα των συναδέλφων τους του Ασπροπύργου. Μπορούν να ενισχύσουν το απεργιακό μέτωπο, να σηκώσουν κεφάλι, να συσπειρωθούν και σε κόντρα με τους εργατοπατέρες να τα βάλουν ευθέως με τον Μάνεση, την τάξη του και την κυβέρνησή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχουν θράσος(2012-06-22 00:00:00.0)
Στην πράξη σπάει η τρομοκρατία(2012-01-22 00:00:00.0)
Ο μηχανισμός του Μάνεση έσπασε τα μούτρα του(2012-01-20 00:00:00.0)
Απεργιακή μάχη από τα χαράματα στις πύλες των εργοστασίων(2012-01-12 00:00:00.0)
Πανεργατικό «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο για τους χαλυβουργούς(2012-01-05 00:00:00.0)
Αλυσοδεμένοι στο γκέτο του Μάνεση(2011-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ