Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανεργία στα ύψη, δουλειά για λίγους μήνες ή ένα κομμάτι ψωμί σε ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, δουλειά ολοήμερη και εντατικοποιημένη. Χωριά ρημαγμένα, ολόκληροι οικισμοί που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εξαιτίας της εξορυκτικής δραστηριότητας των ορυχείων, ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι αγρότες ξεκληρίζονται από τη ΔΕΗ ΑΕ και έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες ανέργους, ενώ γύρω στα 250.000 στρέμματα μένουν αναξιοποίητα, στα χέρια της επιχείρησης ή όποιου άλλου μελλοντικού επενδυτή. Ταυτόχρονα, η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μεγαλώνει, οι παραγωγικές της δυνατότητες απαξιώνονται και γίνεται τεράστια σπατάλη πόρων την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να κάνουν αιματηρές θυσίες στο όνομα των ελλειμμάτων και του χρέους.

Ο «Ρ» επισκέφτηκε το ορυχείο Μαυροπηγής της ΔΕΗ, τα χωριά Μαυροπηγή και Ποντοκώμη στην Πτολεμαΐδα και τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αμυνταίου στη Φλώρινα. Μια περιοχή σαν τη Δυτική Μακεδονία, με τεράστιο πλούτο όπως είναι τα λιγνιτικά κοιτάσματα, τα εργοστάσια και τα ορυχεία της ΔΕΗ και η ανεργία «τσακίζει κόκαλα», το περιβάλλον επιβαρύνεται, οι κάτοικοι δεν έχουν εξασφαλισμένη ούτε στέγη, ούτε γη και όλες οι πλουτοπαραγωγικές της δυνατότητες ετοιμάζονται να παραδοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους. Το ερώτημα που μπαίνει επιτακτικά είναι: Ενέργεια εμπόρευμα - είτε την εμπορεύεται το καπιταλιστικό κράτος, είτε οι επιχειρηματίες - ή ενέργεια κοινωνική, λαϊκή περιουσία;

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα απέναντι στην πλήρη απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του τομέα Ενέργειας, καλείται να αντιτάξει τον Ενιαίο Κρατικό Φορέα ενέργειας, που δε θα υπηρετεί την κερδοφορία, θα παρέχει φθηνό ρεύμα ως βασικό κοινωνικό αγαθό και θα αποτελεί βασικό μοχλό για την ανάπτυξης της χώρας στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας.


ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ