Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αρχισε η δίκη του «πληροφοριοδότη» Μάνινγκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ξεκίνησε σε στρατοδικείο στη βάση Φορτ Μιντ των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Μέριλαντ η προκαταρκτική διαδικασία της δίκης του 23χρονου στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του φερόμενου ως πληροφοριοδότη της ιστοσελίδας «WikiLeaks».

Οι δικηγόροι του Μάνινγκ ζήτησαν την εξαίρεση του εισαγγελέα, εκτιμώντας ότι η κατηγορούσα αρχή μπορεί να είναι μεροληπτική, καθώς απέρριψε 36 από τους 38 μάρτυρες κάνοντας δυσκολότερο το έργο της υπεράσπισης.

Ο 23χρονος Μάνινγκ, συνελήφθη το Μάη του 2010 και έκτοτε κρατείται σε αυστηρή απομόνωση, ενώ υπέστη και βασανιστήρια η αποκάλυψη των οποίων οδήγησε σε παραίτηση τον τότε εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π. Τζ. Κρόουλεϊ. Αντιμετωπίζει τουλάχιστον 30 κατηγορίες, μεταξύ άλλων, ότι διαβίβασε στις αρχές του 2010 περισσότερα από 700.000 αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα στον ιστότοπο «Wikileaks» αλλά και το βίντεο που απαθανάτιζε την επίθεση του αμερικανικού στρατού με ελικόπτερα «Απάτσι» σε συνοικία της Βαγδάτης στο Ιράκ, η οποία στοίχισε τη ζωή και σε δύο Ιρακινούς εργαζομένους στο πρακτορείο «Ρόιτερ», το 2007.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ