Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Υπερψηφίστηκαν τα μέτρα λιτότητας

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε χτες από το κοινοβούλιο η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, εγκρίνοντας έτσι τα μέτρα λιτότητας ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά 495 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 88 κατά. Ψηφοφορία για παροχή εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Μόντι αναμένεται να διεξαχθεί και στη Γερουσία. Τα μέτρα προβλέπουν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα με αύξηση της συντάξιμης ηλικίας από 65 σε 66 χρόνια για τους άνδρες και από 60 στα 62 χρόνια για τις γυναίκες, αύξηση των απαιτούμενων χρόνων εισφορών σε 41 και 42 για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, σύνδεση των συντάξεων μέχρι 1.400 ευρώ με την ετήσια άνοδο του πληθωρισμού, αύξηση του ΦΠΑ από 21 σε 23%, επιβολή φόρου ακινήτων κ.ά. Εκτός ψηφοφορίας παρέμειναν τα μέτρα για την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», για τα οποία ο Μόντι δήλωσε «αποφασισμένος» να ξεπεράσει «τις αντιστάσεις στον συγκεκριμένο τομέα». Ετσι, στα μέσα του Γενάρη αναμένεται να κατατεθεί νέο ειδικό σχέδιο νόμου που θα αφορά το παραπάνω ζήτημα.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με μήνυμά του προς τους πολίτες, υποστήριξε πως «όλοι πρέπει να κάνουν θυσίες (...) ώστε να γίνουν οι αναγκαίες επιλογές και να προστατευθεί η ανάπτυξη», τασσόμενος για άλλη μια φορά με την κυρίαρχη τάξη και τα συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με επόμενο σταθμό τις 19/12 όπου έχει προκηρυχθεί γενική απεργία όλων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ενώ η γραμματέας του συμβιβασμένου συνδικάτου «Cgil» Σουζάνα Καμούσο (που αρκείται να αναφέρεται στην ανάγκη τροποποίησης των μέτρων) δήλωσε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπάρξει και μια νέα κινητοποίηση.

Τέλος, τα ιταλικά ταχυδρομεία εντόπισαν χτες δέκα φακέλους με σφαίρες που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, στον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον επικεφαλής του «Δημοκρατικού Κόμματος» Πιερλουίτζι Μπερσάνι, στην υπουργό Εργασίας «Ελσα Φορνέρο» όπως και στις κυριότερες εφημερίδες της χώρας. Την ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο «Κίνημα Ενοπλων Προλετάριων», που σημείωνε: «θα πληρώσετε με αίμα τα οικονομικά μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ