Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Μόνιμος εφιάλτης για τις εργαζόμενες γυναίκες

Ολο και πιο μαζικές διαστάσεις αποκτά στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης το φαινόμενο της ανεργίας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το Σεπτέμβριο, το ποσοστό της ανεργίας άγγιξε το 17,5% και όσον αφορά τις γυναίκες το 21%, με άλλα λόγια η ανεργία χτυπά 1 στις 5 γυναίκες. Δραματική είναι η κατάσταση για τους νέους που αντιμετωπίζουν ποσοστά ανεργίας της τάξης του 46,4% και 24,5% στις ηλικίες 15-24 και 25-34 ετών αντίστοιχα. Τα στοιχεία βέβαια αυτά όπως και οι προβλέψεις για ακόμα πιο εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας το 2012, απέχουν από τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Η πείρα των εργαζόμενων γυναικών, των φτωχών αγροτισσών, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, σχετικά με την αυξανόμενη ανεργία και τις συνέπειές της, θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη για οργάνωση της πάλης των ανέργων, διεκδίκηση αιτημάτων για την άμεση ανακούφιση και την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Χτυπά με ένταση τις γυναίκες

Η ανεργία καταγράφει στις γυναίκες υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τους άντρες, τόσο την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όσο και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Η γυναικεία εργατική δύναμη μπαίνει στην παραγωγή ή, αντίθετα, απομακρύνεται από αυτήν, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και ανάλογα με τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στην αύξηση της κερδοφορίας του. Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη η σφοδρότητα με την οποία πλήττει σήμερα η ανεργία τις γυναίκες. Οπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα εκδηλωθεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και θα αγγίξει ακόμα πιο μαζικά τις εργαζόμενες.

Δίπλα στις χιλιάδες άνεργες υπάρχουν σήμερα άλλες τόσες εργαζόμενες που βρίσκονται με το ένα πόδι στην ανεργία. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενες που παραμένουν για μήνες απλήρωτες αλλά και αυτές που βρίσκονται σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης απέχουν μόλις λίγα βήματα από το ενδεχόμενο της απόλυσης και της ανεργίας. Οι γυναίκες που σήμερα εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αποτελούν στην πλειοψηφία τους τις αυριανές άνεργες. Η πιθανότητα να βρεθούν στην ανεργία αυξάνεται επίσης για πολλές αυτοαπασχολούμενες που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα και οδηγούνται στο κλείσιμο των μαγαζιών τους. Τέλος, η «εργασιακή εφεδρεία», οι απολύσεις δηλαδή χιλιάδων γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, στην Υγεία, στην Παιδεία, στις υπηρεσίες της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης, θα γιγαντώσει τον αριθμό των άνεργων γυναικών.

Δράση για την οργάνωση των άνεργων γυναικών

Η ανεργία είναι ζήτημα που αφορά συνολικά την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η απάντηση στη συνεχή αύξηση των ποσοστών της πρέπει να δοθεί με μαζικό, ενιαίο και συντονισμένο αγώνα. Με πάλη που θα περιλαμβάνει τη μαχητική διεκδίκηση αιτημάτων για την προστασία των ανέργων και θα φέρνει στο επίκεντρο την ανάγκη να ανατραπεί το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά την ανεργία. Τέτοια δράση οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα και οι ομοσπονδίες σε κάθε κλάδο, οι Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, δράση που θα κορυφωθεί με το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 20 Δεκέμβρη.

Η οργάνωση των άνεργων γυναικών παίρνει διάφορες μορφές. Πραγματοποιείται πρώτα απ' όλα σε κάθε κλάδο, μέσα από τις Επιτροπές Ανέργων που συστήνουν τα ταξικά σωματεία. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Επιτροπή Ανέργων που έχει συγκροτήσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέχρι σήμερα έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες: Εχει πραγματοποιήσει σύσκεψη για την οργάνωση της άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, παρέμβαση στον ΟΑΕΔ για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ανέργους, παράσταση στο υπουργείο Μεταφορών, με αίτημα τη δωρεάν μετακίνησή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παράλληλα, η οργάνωση των ανέργων προχωρά και με βάση τον τόπο κατοικίας τους, μέσα από τις Επιτροπές Ανέργων και τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, που αναπτύσσουν επίσης σημαντική δράση. Χαρακτηριστική είναι η κινητοποίηση της Επιτροπής Ανέργων Μεταμόρφωσης στο ΙΚΑ της περιοχής, όπου απαίτησε να σφραγίζονται όλα τα βιβλιάρια των ανέργων και να μη βρεθεί κανείς χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η ευθύνη των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ έχουν θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τη δράση στις άνεργες γυναίκες. Ο στόχος τους είναι να αναπτύξουν δεσμούς με τις άνεργες σε κάθε γειτονιά, να τις προσεγγίσουν με αιτήματα και διεκδικήσεις, με μορφές πάλης και αλληλεγγύης που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να συμβάλλουν, ώστε να ανέβει ο βαθμός της οργάνωσής τους.

Η σταθερή παρουσία των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ έξω από χώρους δουλειάς, έξω από επιχειρήσεις που πραγματοποιούν απολύσεις, δημιουργεί κλίμα αλληλεγγύης και στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, δεν είναι όμως αρκετή. Η τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία, ο φόβος που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς κάνει δύσκολη τη συζήτηση με τις γυναίκες. Η παρουσία αυτή χρειάζεται να συνδυάζεται με την παρέμβαση στον τόπο κατοικίας της εργαζόμενης, στη γειτονιά της απολυμένης, έξω από το σχολείο του παιδιού της, στον τοπικό ΟΑΕΔ. Σε μια σειρά χώρους όπου δε θα είναι επιφυλακτική να μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δε θα φοβάται να συζητήσει για το πώς μπορεί να μπει στη δράση. Ηδη οι πρωτοβουλίες για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των αλλεπάλληλων φόρων και οι κινητοποιήσεις σε παραρτήματα της εφορίας και της ΔΕΗ έχουν συσπειρώσει αρκετές άνεργες γύρω από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ. Πολλές από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την επανασύνδεση του ρεύματος αφορούν άνεργες μητέρες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα. Στις γραμμές του αριθμεί εκατοντάδες άνεργες, απολυμένες αλλά και εργαζόμενες - υποψήφιες άνεργες. Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ ξέρουν τι σημαίνει να μη μπορεί η άνεργη να στείλει το παιδί της στον παιδικό σταθμό, πόσο δυσβάσταχτα είναι για την απολυμένη τα τροφεία που της ζητούν οι δημοτικοί σταθμοί, τι κόστος συνεπάγεται για την ανασφάλιστη γυναίκα ο εμβολιασμός των παιδιών της, πόσο δραματικές συνέπειες έχει η πανάκριβη κοστολόγηση του τοκετού από τα δημόσια μαιευτήρια και η μεταφορά του κόστους αυτού στην πλάτη της γυναίκας. Εχουν λοιπόν την ευθύνη να αναδείξουν τα ιδιαίτερα αιτήματα για την προστασία της μητρότητας, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των άνεργων γυναικών, για την προσχολική αγωγή και την εκπαίδευση των παιδιών τους. Να απαιτήσουν την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό που να εξασφαλίζει την παροχή γεύματος σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, τη διάθεση σχολικών ειδών σε παιδιά ανέργων, τον εφοδιασμό των σχολικών ιδρυμάτων με πετρέλαιο θέρμανσης.

Η ΟΓΕ εντείνει τη δράση της για την οργάνωση των άνεργων γυναικών. Στέκεται δίπλα τους με έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη, διεκδικεί αιτήματα για την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους. Παράλληλα, τονίζει ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της υποαπασχόλησης, της ανεργίας και της φτώχειας χρειάζεται και η δική τους αποφασιστική συμβολή στους ταξικούς αγώνες, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την κατάργηση της εκμετάλλευσης.


Ευτ. Χαϊντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ