Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
Η «αντίθεση» (οποζισιόν) των βασιλιάδων

Μάθημα 20 - α' μέρος

«Για τους περισσότερους παίκτες, το σκάκι είναι αρχικά ένα παιχνίδι με πολλές πιθανότητες εκτέλεσης απροσδόκητων συνδυασμών. Πιστεύουν ότι όταν μένουν λίγα κομμάτια στη σκακιέρα, το παιχνίδι δεν έχει ενδιαφέρον, γίνεται ανιαρό. Τι αυταπάτη!

Το φινάλε μιας παρτίδας είναι ανεξάντλητα πλούσιο για τους παίκτες που είναι ικανοί σε φαντασία και ιδέες. Αυτή η φάση του παιχνιδιού απαιτεί ακρίβεια ρολογιού. Εάν δεν είσαι ευχαριστημένος με το άνοιγμα μπορείς να βελτιώσεις τη θέση σου στο μέσον του παιχνιδιού. Εάν έχεις κάνει μερικά λάθη στο μέσον, μπορείς να ελπίσεις να τα διορθώσεις στο φινάλε. Ομως τα λάθη του φινάλε είναι κατά κανόνα αδιόρθωτα - όπως τα λάθη ενός τερματοφύλακα στο ποδόσφαιρο. Να θυμάσαι ότι εάν δεν σ' αρέσει ή δεν μπορείς να παίξεις το φινάλε, ποτέ δεν θα γίνεις ισχυρός παίκτης.

Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές θέλησαν να μεταθέσουν το παιχνίδι στο φινάλε και κατάφεραν να παίξουν αυτό το στάδιο του παιχνιδιού με μεγάλη δύναμη και τέχνη.

Οι Λάσκερ, Καπαμπλάνκα, Μποτβίνικ ήταν περίφημοι στο φινάλε. Δεν μπορώ να μην υπερεκτιμήσω τα μαθήματα της τεχνικής των φινάλε που μου έδωσε ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ο Σοβιετικός GM και πρωτοπόρος των Η/Υ Μιχαήλ Μποτβίνικ. Δέκα χρόνια πριν γίνω Παγκόσμιος Πρωταθλητής - θυμάται ο Γκάρι Κασπάροβ - με είχε πείσει ο Μποτβίνικ, να μελετήσω όλες τις θέσεις και τις μεθόδους του φινάλε. Επίσης, ο μεγάλος Κουβανός Καπαμπλάνκα, με συμβούλευε να αρχίζω με τα πιόνια που μένουν πίσω. Γιατί; Φαίνεται ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να φθάσεις σε τέτοιες θέσεις. Απογοητεύτηκα με αυτήν την πραγματικότητα το 1978 σε ένα ισχυρό διεθνές τουρνουά, όπου στο τέλος του σε ένα από τα παιχνίδια μου (έπαιζα με τα μαύρα) έφθασα στη θέση που ακολουθεί: Λευκά: Ρε3, Στρ. η2, θ3 (3). Μαύρα: Ρε5, Στρ. ζ5, η5, θ4 (4). Σειρά να παίξουν είχαν τα μαύρα. Εκείνη τη στιγμή πολλοί θεατές και συμπαίκτες θεωρούσαν ότι κερδίζουν τα μαύρα. Καθώς παρακολουθούσα τη σκακιέρα έλεγχα τη γνωστή μέθοδο νίκης. Πρώτα απ' όλα ο μαύρος πρέπει να αποκτήσει ένα ελεύθερο πιόνι, απειλώντας να απομακρυνθεί ο λευκός βασιλιάς από την πλευρά του.

45... Ρδ5 46. Ρδ3 Ργ5! 47. Ργ3. Ο λευκός δεν είχε άλλη εκλογή. 47... η4! 48. Ρδ3 (βλέπε διάγραμμα) 48... ηθ3 49. ηθ3 Ρδ5 50. Ρε3 Ρε5 51. Ρζ3 ζ4 52. Ρζ2 Ρε4 53. Ρε2 ζ3+ 54. Ρζ1 και τώρα υπάρχει το γνωστό ΠΑΤ. Αν... 54. Ρζ4 55. Ρζ2 Ρε4 56. Ρζ1 Ρε3 57. Ρε1 ζ2+ 58. Ρζ1 κ.λ.π.

Επρεπε να είχα κρατήσει τα πιόνια πίσω, να είχα παραχωρήσει την κίνηση στα λευκά για να τους δημιουργήσω Τσούκτσβανγκ (αναγκαστική κίνηση) κι αυτό κατορθώνεται με τη "μακρινή οποζισιόν", θέμα που θα αναπτύξω στο επόμενο μάθημα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org