Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Επικίνδυνα ιδεολογήματα και λαθροχειρίες

Ενοχοποιεί τον «καζινοκαπιταλσμό» για την κρίση και ισχυρίζεται ότι η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ «υπηρετείται με τη διάλυση της κοινωνίας»

Τις θεωρίες περί «καζινοκαπιταλισμού» επανέφερε σε ομιλία του στη Νέα Σμύρνη ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, για να θολώσει τα νερά ως προς τις αιτίες της κρίσης, αλλά και ως προς το ποια συμμαχία έχει ανάγκη ο λαός για να βρει διέξοδο από τη βαρβαρότητα.

Ανακαλύπτοντας ότι υπάρχει και «καλός» καπιταλισμός, τον διαχώρισε από τον «καζινοκαπιταλισμό», ο οποίος βουλιάζει στα αδιέξοδά του και απειλεί «να συμπαρασύρει μαζί του την παγκόσμια οικονομία»! Ο ίδιος καταλόγισε στους ηγέτες της ΕΕ «λάθος ιδεοληψία» και όχι συνειδητή υπεράσπιση της στρατηγικής του κεφαλαίου, ενώ τους κατηγόρησε για απαλλοτρίωση της «εθνικής και δημοκρατικής κυριαρχίας στα κράτη, προκειμένου όλα να είναι παραδομένα στις απαιτήσεις των αγορών και του χρηματιστικού κεφαλαίου», διαχωρίζοντας τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις από τις καπιταλιστικές αγορές, για να αθωώσει τελικά και τις δύο στη λαϊκή συνείδηση.

Λογικό και επόμενο των παραπάνω ήταν η προσταγή του Αλ. Τσίπρα προς την ευρωενωσιακή ηγεσία: «Τελειώνετε. Μην παριστάνετε ότι έχετε απαντήσεις στην κρίση που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε (...) Οι αγορές σας τρώνε τα σπλάχνα και δεν είστε ικανοί να ελέγξετε την κατάσταση. Εχετε ξοφλήσει. Πάρτε αγκαλιά το παρασιτικό κεφάλαιο και πηδήξτε στο κενό»! Με άλλα λόγια, καλεί το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου να κάνει χαρακίρι επειδή δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, σαν να πρόκειται οι αστικές κυβερνήσεις να είχαν ποτέ φιλολαϊκές προθέσεις!

Ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση για συγκρότηση «αντιμνημονιακού μετώπου» και επιχείρησε λαθροχειρία σε βάρος του ΚΚΕ. Ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ότι «το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας ήταν αφιερωμένο στις δικές μας προτάσεις» και ότι «ίσως επιχειρεί να ανοίξει μαζί μας έναν ιδιότυπο προγραμματικό διάλογο». Οι αναφορές της Αλέκας Παπαρήγα αφορούσαν ακριβώς στα σημεία εκείνα της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα που επιβεβαιώνουν ότι ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός στα αστικά κόμματα και τη διαχείρισή τους και γι' αυτό οι οπορτουνιστές βρίσκονται στρατηγικά στην αντίπερα όχθη με το ΚΚΕ.

Επιχειρώντας να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις των κοινοβουλευτικών αυταπατών που σκορπά στο λαό, ταύτισε το λαϊκό συμφέρον με την υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας και τη σταθερότητα του συστήματος, λέγοντας: «Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, η προσφυγή στις κάλπες, μπορούν να είναι ένα όπλο στα χέρια του λαού μας». Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τις κάλπες σαν μέσο διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής», της εμπέδωσης δηλαδή της ταξικής συνεργασίας, και σαν ευκαιρία να αναβαθμίσει ο ίδιος το ρόλο του στην αστική διαχείριση.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι ο στρατηγικός του στόχος, η λαϊκή εξουσία, «υπηρετείται με τη διάλυση της κοινωνίας», ταυτιζόμενος με την πιο μαύρη προπαγάνδα των αστών. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε κι ένα μήνυμα σε όσους στο εσωτερικό του κόμματός του διαφωνούν με τις συνεργασίες που προκρίνονται με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Η δική μας Αριστερά δεν ήταν ποτέ και δεν θα γίνει η Αριστερά που ζητά πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων και αριστεροφροσύνης από κανέναν. Δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια, ούτε ζητάμε δηλώσεις μετάνοιας από κανένα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ