Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Μένουν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας

Στο μισό και σε ορισμένες περιοχές ακόμα περισσότερο έχει μειωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στην περιφέρεια, και μάλιστα σε περιοχές με τσουχτερό κρύο, ενώ στην Αττική το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται στο 25% . Αυτό ανέφεραν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο Νευροκόπι τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης έχουν μειωθεί στα 10 από 650. Οσο αυξάνονται οι φόροι αυξάνεται και το λαθρεμπόριο, κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΟΒΕ Μ. Κιούσης.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που ισχύει από το φετινό Οκτώβρη και η εξίσωση του φόρου με του πετρελαίου κίνησης θα κάνουν απλησίαστο το πετρέλαιο θέρμανσης για τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς, όπως εκτιμούν οι βενζινοπώλες, η τιμή του θα ξεπεράσει το 1,4 ευρώ το λίτρο, ενώ ήδη κυμαίνεται στα 0,93 - 1 ευρώ το λίτρο. Ο πρόεδρος της ΟΒΕ επεσήμανε ακόμη ότι:

Συνολικά η κατανάλωση καυσίμων έχει μειωθεί, σύμφωνα με την ΟΒΕ, κατά 17% το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, έναντι ποσοστού μείωσης 13,4% πέρσι, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 1.100 πρατήρια, άλλα τόσα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, και ακόμα 500 αναζητούν αγοραστή. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα πρατήρια των παραμεθόριων περιοχών όπου οι καταναλωτές στρέφονται στην προμήθεια καυσίμων από γειτονικές χώρες.

Η ΟΒΕ ζητάει να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, να μειωθούν οι ειδικοί φόροι συνολικά στα καύσιμα και να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο με την εφαρμογή πραγματικών ελέγχων, την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εισροών - εκροών και με ελέγχους από τα διυλιστήρια μέχρι τη λιανική κατανάλωση.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών κατήγγειλε ότι η αλλαγή του τρόπου είσπραξης συνδρομών στο Επικουρικό Ταμείο του κλάδου με κατάργηση της καταβολής της εισφοράς των βενζινοπωλών μέσω των τιμολογίων αγοράς καυσίμων, κατάργηση του Τομέα Κοινής Διανομής και ελεύθερη καταβολή της εισφοράς οριζόμενης στο 20% της εισφοράς κύριας ασφάλισης του ΟΑΕΕ στην πραγματικότητα ικανοποιεί πάγια αξίωση των πολυεθνικών και ισοδυναμεί με ταφόπλακα για το επικουρικό ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ