Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Νέα κλιμάκωση με πολυνομοσχέδιο - «σκούπα»

Ερχεται άμεσα στη Βουλή. Επιστολές Παπαδήμου στην τρόικα

Οργανωμένος παντού και με κλιμάκωση των ταξικών αγώνων, ο εργαζόμενος λαός είναι ο μόνος που μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο των μέτρων
Οργανωμένος παντού και με κλιμάκωση των ταξικών αγώνων, ο εργαζόμενος λαός είναι ο μόνος που μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο των μέτρων
Την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επέλασης με την προώθηση του πολυνομοσχεδίου - σκούπα (βλέπε ένθετο) και την ψήφιση νέων αντιδραστικών νόμων με συνοπτικές διαδικασίες, αποφάσισε χτες η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Η κυβερνητική επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε την κατάργηση της δεύτερης ανάγνωσης των νομοσχεδίων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του αντιλαϊκού νομοθετικού έργου. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, κυριάρχησαν οι αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες, με αφορμή την απουσία από την Επιτροπή των δυο υπουργών που μετέχουν στη συγκυβέρνηση από τη ΝΔ (Αβραμόπουλος, Δήμας).

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έστειλε προχτές την τελευταία από τις επιστολές που ζητούσε η τρόικα προκειμένου να εκταμιεύσει την 6η δόση του δανείου, αλλά και να δοθούν οι «εγγυήσεις» από την τρικομματική κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτωβρίου της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός του μαύρου κυβερνητικού μετώπου, στην επιστολή του προς τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του «Γιούρογκρουπ», της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή της διαδικασίας της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και της προώθησης των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει ομαλότητα στα δημοσιονομικά της και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στο εξωτερικό» επισημαίνει στο κείμενό του ο Λ. Παπαδήμος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 και τα λάβει όλα τα αναγκαία οικονομικά μέτρα που απορρέουν από αυτή» και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην εκπλήρωση του στόχου αυτού».

Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει ακόμα τα βήματα του αντιδραστικού κυβερνητικού έργου. Συγκεκριμένα:

  • «Πρώτον, να εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα που περιγράφονται στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα». Μέτρα που θα φέρουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, δραστική περιστολή των κοινωνικών παροχών, περαιτέρω διεύρυνση της φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών.
  • «Δεύτερον, να επικυρώσει το νέο και αξιόπιστο πολυετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με την ΕΕ και το ΔΝΤ». Να προχωρήσει, δηλαδή στη νομική κατοχύρωση του νέου πολυετούς μνημονίου.
  • «Τρίτον, να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα της ανταλλαγής ομολόγων με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI), που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου θα πλήξει αποκλειστικά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει τέλος ότι «η παραμονή στο ευρώ διασφαλίζει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και διευκολύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της οικονομίας». Ο Λ. Παπαδήμος εντελώς προκλητικά ισχυρίζεται ότι «οι Ελληνες αναγνωρίζουν την ανάγκη μεγάλων οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ