Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Η 6η δόση «γαρνιτούρα» στα χειρότερα για το λαό

Αμεσα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τη δανειακή σύμβαση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας

Με σχέδιο για νέα αντιλαϊκά μέτρα από την ελληνική συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, εγκρίθηκε χτες το βράδυ από το Γιούρογκρουπ που συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες, η χορήγηση της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ. Μετά την απεμπλοκή της δόσης, που θα κατατεθεί μεταξύ 10 και 15 Δεκέμβρη, αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη σύναψη της νέας, δυσβάστακτης για το λαό, δανειακής σύμβασης.

Προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας ότι «στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI. Διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν εξηγήσεις από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών για την υστέρηση που εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011, και τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, για να καλύψει τα κενά με τον προϋπολογισμό του 2012.

Στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ βρέθηκε και η Ιταλία, καθώς αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για την παροχή δανείων από το ΔΝΤ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι «είναι αναπόφευκτη η εμπλοκή του ΔΝΤ στην κρίση της Ιταλίας», αφού όπως έλεγαν, τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) «δεν επαρκούν» για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν απέκλειαν η κυβέρνηση της Ιταλίας να υπογράψει ένα είδος «μνημονίου» με το ΔΝΤ, προκειμένου να της χορηγηθεί δάνειο.

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ εξετάστηκαν και δυο διαφορετικά σενάρια για την «οικονομική στήριξη» της Ιταλίας από το ΔΝΤ. Βάσει του πρώτου, υπήρξε πρόταση να τυπωθεί χρήμα από την ΕΚΤ, το οποίο θα δοθεί στο ΔΝΤ και στη συνέχεια θα χορηγηθεί με τη μορφή δανείου στην ιταλική κυβέρνηση. Στη συγκεκριμένη πρόταση αντιτίθεται η Γερμανία. Με βάση το δεύτερο σενάριο, εξετάζεται να αυξηθεί η οικονομική συνεισφορά των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στα αποθεματικά του ΔΝΤ, ώστε από αυτά να χορηγηθεί νέο δάνειο στην Ιταλία. Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκρούει στην αδυναμία των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να προσφέρουν «ζεστό χρήμα» στο ταμείο του ΔΝΤ.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούσαν από την ιταλική κυβέρνηση να επιταχύνει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για να μειωθούν τα ελλείμματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ