Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Φοιτητικές κινητοποιήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι φοιτητές από τη Νέα Υόρκη έως την Καλιφόρνια ενάντια στις σαρωτικές περικοπές στην Παιδεία, αλλά και την ιλιγγιώδη αύξηση του «φοιτητικού» χρέους, δηλαδή των χρημάτων των υπέρογκων διδάκτρων, που η πλειοψηφία των φοιτητών καλείται να αποπληρώσει μετά το τέλος των σπουδών τους, ως παρακράτηση από το μισθό, πράγμα που όσο οξύνεται η καπιταλιστική κρίση, γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Σε αποχή κατέβηκαν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας μετά την έκκληση των φοιτητών του Πανεπιστημίου «UC Davis», εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία δύο χρόνια - περικοπές που συνεχώς αυξάνονται και διευρύνονται -, αλλά και ενάντια στην άγρια καταστολή με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στο «UC Davis», αλλά και το Πανεπιστήμιο «Μπέρκλεϊ» μερικές ημέρες πριν. Στο μεταξύ, μία ακόμη διαδήλωση ενάντια στο νέο κύμα αυξήσεων πραγματοποίησαν χιλιάδες φοιτητές του συμπλέγματος των Πανεπιστημίων που συνιστούν το δημόσιο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης - CUNY.

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες, με εξάρσεις και υφέσεις φυσικά, κρατoύν σχεδόν δύο χρόνια, τη στιγμή που το φοιτητικό χρέος αναμένεται φέτος να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ειδικά στην Καλιφόρνια το πρόσχημα είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το γεγονός ότι η πολιτεία είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης, με αποτέλεσμα οι περικοπές στην Παιδεία και ειδικά στην Τριτοβάθμια να είναι συνεχείς και πλέον δυσβάσταχτες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org