Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αρση των μπλόκων ζητεί ο Τάντιτς για χάρη της ΕΕ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Να διαλύσουν τα μπλόκα στα διοικητικά όρια του Βορείου Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία κάλεσε χτες τους Σέρβους του προτεκτοράτου ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι σε αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, καθώς από τις 5 ως τις 9 Δεκέμβρη αναμένεται η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών σχετικά με το εάν θα δοθεί στο Βελιγράδι το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Την επόμενη στιγμή ο Τάντιτς κάλεσε τους στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά των Σέρβων διαδηλωτών, «επειδή οι επιχειρήσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών και δημιουργούν σοβαρό ρίσκο». Ζήτησε έτσι από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής ...«τη μέγιστη συγκράτηση» και να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων διαδηλωτών.

Το αίτημα του Τάντιτς δεν εισακούστηκε από τη δύναμη ΚFOR, καθώς στρατιώτες της προειδοποιούσαν από μεγάφωνα τους Σέρβους διαδηλωτές ότι θα κάνουν χρήση πυρός εάν στήσουν νέο οδόφραγμα στην περιοχή Γιαγκνιένιτσα. Γεγονός είναι πάντως ότι και οι Σέρβοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των ΝΑΤΟικών προχωρώντας στην κατασκευή νέου μπλόκου...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ